Health benefits of pistachio consumption in pre-diabetic subjects

Autor/a

Hernández Alonso, Pablo

Director/a

Bulló Bonet, Mónica

Salas-Salvadó, Jordi

Fecha de defensa

2016-10-18

Páginas

206 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Bioquímica i Biotecnologia

Resumen

La prediabetis i la diabetis tipus 2 (DT2) són actualment dos problemes greus de salut pública. La prediabetis és un estat metabòlic reversible situat entre la normoglucèmia i la DT2, que es caracteritza per presentar resistència a la insulina i s’associa a un major risc de malaltia cardiovascular i de DT2. Degut a que els fruits secs són una matriu rica i complexa de diferents macronutrients, micronutrients i altres molècules com els antioxidants, poden tenir un paper important en la modulació de la resistència a la insulina mitjançant diferents mecanismes. Entre els fruits secs, els festucs són rics en antioxidants, fibra i lípids que poden conduir a una millora del metabolisme de la glucosa. El nostre objectiu ha estat analitzar l'efecte del consum de festucs mitjançant paràmetres relacionats amb el metabolisme de la glucosa i la resistència a la insulina. Hem avaluat el perfil lipídic, inflamatori i oxidatiu, altres marcadors relacionats, el consum in vitro de glucosa en limfòcits i l'expressió de certs gens. Hem valorat la modulació de nous biomarcadors relacionats amb la glicèmia i amb la salut cardiovascular com ara els microRNAs i les lipoproteïnes (mida i concentració). Els nostres resultats mostren que el consum crònic de festucs, en el context d'una dieta saludable, redueix l'estat de insulinoresistència en pacients amb prediabetis. A més, el consum de pistatxos és capaç de millorar marcadors d'inflamació i sacietat, l’expressió de gens relacionats amb la inflamació i amb el transport de glucosa, així com també el consum de glucosa en limfòcits in vitro. Finalment, s’ha mostrat una millora significativa en microRNAs relacionats amb la DT2 i prediabetis i en el perfil de lipoproteïnes que pot reflectir una disminució del risc cardiovascular. En conjunt, el consum de festucs sembla efectiu per tal de millorar la prediabetis a un perfil metabòlic més saludable.


La prediabetes y la diabetes tipo 2 (DT2) son actualmente dos importantes problemas de salud pública. La prediabetes es un estado metabólico reversible entre la normoglicemia y la DT2, que se caracteriza por presentar resistencia a la insulina y se asocia a un mayor riesgo cardiovascular y de DT2. Puesto que los frutos secos son una matriz rica y compleja de diferente macronutrientes y micronutrientes y otras moléculas antioxidantes, pueden tener un papel modulador de la resistencia a la insulina mediante diferentes dianas. Entre los frutos secos, los pistachos tienen un perfil de nutrientes rico en antioxidantes, fibra y lípidos que pueden originar una mejora en el metabolismo de la glucosa. Nuestro objetivo fue analizar el efecto del consumo crónico de pistachos sobre parámetros relacionados con el metabolismo de la glucosa y la resistencia a la insulina. Se evaluó también el perfil lipídico, inflamatorio, oxidativo y de otros marcadores relacionados, además de la captación in vitro de glucosa en linfocitos y la expresión de ciertos genes. Evaluamos también la modulación de nuevos biomarcadores relacionados con la glicemia y de salud cardiovascular como microRNAs y lipoproteínas (tamaño y concentración). Nuestros resultados mostraron que el consumo crónico de pistachos, en el contexto de una dieta saludable, reduce el estado de insulinorresistencia en pacientes con prediabetes. De forma importante, el consumo de pistachos fue capaz de mejorar marcadores de inflamación y saciedad y un conjunto de genes relacionados con la inflamación y el transporte de glucosa, así como con el consumo de glucosa en linfocitos in vitro. Finalmente, mostramos una mejora significativa en microRNAs relacionados con DT2 y prediabetes, y en el perfil de lipoproteínas que puede reflejar una disminución en el riesgo cardiovascular. En conjunto, el consumo de pistachos parece efectivo para mejorar la pre-diabetes hacia un perfil metabólico más saludable.


Pre-diabetes and type 2 diabetes (T2D) are considered two major public health problems. Pre-diabetes is a metabolic reversible state between normoglycemia and T2D which is characterized by insulin resistance and it is associated to a higher risk of cardiovascular disease and T2D. As nuts are a rich and complex matrix of different macronutrients and micronutrients and other molecules such as antioxidants, they may have a modulatory role of insulin resistance via different targets. Among nuts, pistachios have a rich nutrient profile in antioxidants, fiber and fats which may lead to an improvement in glucose metabolism. Our objective was to analyze the effects of pistachio consumption on parameters related to glucose metabolism and insulin resistance. Additionally, we evaluated the lipid profile, inflammatory, oxidative and other related markers, together with in vitro lymphocytes’ glucose uptake and the expression of certain genes. We also evaluated the modulation of novel disease biomarkers related to glycemic and cardiovascular health such as microRNAs and lipoproteins (size and concentration). Our results showed that chronic pistachio consumption, into the context of a healthy diet, reduced the insulin resistant state of the subjects with pre-diabetes. Importantly, pistachio consumption was also able to improve inflammatory and satiety markers and a set of genes linked to inflammation and glucose transport, together with in vitro lymphocytes’ glucose intake. Finally, we reported a significant improvement in microRNAs related to T2D and pre-D and in lipoprotein profile which may reflect a reduced cardiovascular risk. Overall, pistachio consumption seems effective to ameliorate the pre-diabetes state towards a healthier metabolic profile.

Palabras clave

festucs; resistència a la insulina; prediabetis; pistachos; prediabetes; pistachios; insulin resistance; pre-diabetes

Materias

577 - Bioquímica. Biología molecular. Biofísica; 60 - Cuestiones generales de las ciencias aplicadas

Área de conocimiento

Ciències de la salut

Documentos

TESI.pdf

7.335Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)