Innovacion y competitividad empresarial

Author

Bernasconi Melucci, Eduardo Santiago

Director

Brunet Icart, Ignasi

Date of defense

2015-12-21

Pages

254 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Abstract

L'actual conjuntura econòmica ha donat peu a generar un predomini de petites i mitjanes empreses, tant en sectors productius com de serveis, les quals tenen una limitada capacitat d'innovació en base a recursos propis i dificultats per poder associar-se amb agents tecnològicament avançats com les universitat o organitzacions de desenvolupament d'R + D + I. El present estudi pretén indagar i sobre aquests factors que determinen el grau d'innovació empresarial, partint d'una visió global del procés, amb la finalitat d'aportar coneixements útils per a dissenyar mesures de política de suport adequades, basades en la conformació d'una cultura que intensifiqui o fomenti valors vinculats a la creació d'empreses i el foment de la innovació. Per això s'han enquestat i analitzat 423 empreses amb activitat industrial sobre aspectes relacionats amb la seva dades generals; activitats productives i presència de treballadors de FP; activitats d'innovació; i valoració de la FP.


La actual coyuntura económica ha dado pie a generar un predominio de pequeñas y medianas empresas, tanto en sectores productivos como de servicios, las cuales tienen una limitada capacidad de innovación en base a recursos propios y dificultades para poder asociarse con agentes tecnológicamente avanzados como las universidad u organizaciones de desarrollo de I + D + i. El presente estudio pretende indagar y sobre estos factores que determinan el grado de innovación empresarial, partiendo de una visión global del proceso, con la finalidad de aportar conocimientos útiles para diseñar medidas de política de apoyo adecuadas, basadas en la conformación de una cultura que intensifique o fomente valores vinculados a la creación de empresas y el fomento de la innovación. Para ello se han encuestado y analizado 423 empresas con actividad industrial sobre aspectos relacionados con su datos generales; actividades productivas y presencia de trabajadores de FP; actividades de innovación; y valoración de la FP.


The current economic situation has led to generate a predominance of small and medium enterprises, both in productive sectors such as services, which have a limited capacity for innovation based on own resources and difficulties to be associated with technologically advanced agents such as university or development organizations I + D + i. The present study aims to investigate these factors and determine the degree of business innovation, starting with an overview of the process, in order to provide useful knowledge to design appropriate policy measures support based on the creation of a culture that intensify or promote values linked to entrepreneurship and promoting innovation. For that we have surveyed and analyzed 423 companies with industrial activity on issues related to its general data; productive activities and presence of FP workers; innovation activities; and assessment of the FP.

Keywords

Innovació; PIMEs; Formació professional; Innovación; Formación profesional; Innovation; SMEs; Professional training

Subjects

374 - Education and training out of school. Further education; 65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Ciències socials i jurídiques

Documents

TESI.pdf

5.894Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)