La "Terra Sigillata" alt imperial de la vil·la romana de Torre Llauder. Model de consum d'una comunitat privilegiada

Author

Clariana Roig, Joan Francesc

Director

Prevosti Monclús, Marta

Járrega Domínguez, Ramon

Date of defense

2015-12-16

Pages

1193 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Història i Història de l'Art

Abstract

En aquest treball s'estudia la terra sigil·lada provinent de la vil·la romana de Torre Llauder. S'hi troben presents les varietats de sigil·lades: itàliques, tardoitàliques, sudgàl·liques, hispàniques i africanes "A". També han estat localitzades, si bé en una proporció molt escassa, sigil·lades de la Producció “A” de la badia de Nàpols, "Eastern sigillata B” i imitacions d'itàlica. Sorprèn, pel fet de tractar-se d'una vil·la romana, la gran quantitat de material trobat, especialment pel que fa a la sigil·lada hispànica decorada. Tot plegat constitueix un reflex de la dinàmica de comercialització d'aquests productes a l'Antiguitat, així com dels circuïts d'exportació.


En el presente trabajo se estudía la Terra Sigillata procedente de la villa romana de Torre Llauder. Se encuentran presentes las variedades de sigillatas: Itálicas, Tardo-itálicas, Sud-gálicas, Hispánicas y Africanas "A". También se han hallado, en proporción muy escassa, sigillatas: Producción “A” de la Bahía de Nápoles, Eastern sigillata “B” e imitaciones de itálica. Sorprende, por el hecho de tratarse de una villa romana, la gran cantidad de material, especialmente en la Sigillata Hispánica decorada. Ello, constituye un reflejo de la dinámica de comercialización de estos productos en la Antigüedad, así como de los circuitos de exportación.


The present work, is a study on the high-imperial Terra Sigillata deriving from the Roman villa of Torre Llauder. Different varieties of sigillatas arose: the Italian, the Late-Italian, the South-Gaulish, the Hispanic and the African "A". It was also found, in scarcer proportions, sigillatas Production “A”, from the Bay of Napols region, Eastern Sigillata “B” and Italian imitations. Surprisingly, although Torre Llauder was a Roman villa, there were found a large amount of materials, especially in decorated Hispanic sigillata. These findings constitute a mirror of the dynamic trade of these products and the exportation networks in ancient times.

Keywords

Terra sigil·lada; ceràmica romana; Torre Llauder (Mataró); Terra Sigillata; cerámica romana; Terra Sigillata; Roman pottery

Subjects

90 - Archaeology. Prehistory

Knowledge Area

Arts i Humanitats

Documents

TESI.pdf

91.13Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)