La presència de l'oli bètic a la Gallia Narbonensis

Author

Garrote Sayó, Eduard

Director

Remesal Rodríguez, José

Pons Pujol, Lluís, 1971-

Date of defense

2016-02-02

Pages

494 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia

Abstract

La Gallia Narbonensis com altres províncies romanes nord-occidentals no va ser una excepció als circuits comercials que es van fer servir durant els primers segles de la nostra Era. Al voltant de les necessitats d’avituallament dels exèrcits es va desenvolupar un ampli comerç entre les províncies frontereres i el Mediterrani, i en particular, entre la província de la Narbonensis i la Baetica. L’arribada de l’Imperi amb August va produir uns canvis econòmics que van fer aparèixer un model nou de interdependència entre els interessos de l’Estat romà i el de les províncies en què es componia. Aquesta intervenció va propiciar que l’oli bètic es convertís en un producte annonari de primera necessitat que es desplaçava a diversos punts de l’imperi, de forma regular i en grans quantitats per aprovisionar regularment d’oli a Roma i als exèrcits aquarterats a les fronteres nord occidentals de l’imperi. S’incorporen 1539 segells sobre àmfores Dressel 20 trobades a la província romana de la Gallia Narbonensis que ha estat la base per confeccionar el corpus que se incorpora i que és el motor central del meu estudi.


Gallia Narbonensis other North-West Roman provinces was not an exception to the commercial circuits that were used during the early centuries of the Christian era. Around the army needs developed an extensive trade between border provinces and the Mediterranean, and in particular between the province of Narbonensis and Baetica. The arrival of the Roman Empire with Augustus produces economic changes that trigger a new model of interdependence between the interests of the state and the provinces. This intervention led to the olive oil from Baetica became a staple product of annona that moved to different parts of the Empire, regularly and in large quantities to supply oil regularly in Rome and the army quartered North-West borders of the Empire. Incorporated in 1539 stamps on Dressel 20 amphorae found in the Roman province of Gallia Narbonensis that has been the basis for making that incorporates the corpus.

Keywords

Oli d'oliva; Aceite de oliva; Olive oil; Comerç; Comercio; Commerce; Àmfores; Ánforas; Amphoras; Marques de ceràmica; Marcas de cerámica; Pottery marks; Inscripcions llatines; Inscripciones latinas; Latin inscriptions; Imperi Romà, 284-476; Imperio Romano, 284-476; Roman Empire, 284-476; Hispània romana, 218 aC-414; Hispania romana, 218 aC-414; Roman Hispania, 218 B.C.-414 A.D.; Bètica (Província romana); Bética (Provincia romana); Bética (Roman province); Narbona (França); Narbona (Francia); Narbonne (France)

Subjects

90 - Archaeology. Prehistory

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

EGS_TESI.pdf

8.416Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)