El poema de Parmènides: entre Zenó i Heidegger. Una relectura

Author

Ferrer Gràcia, Joan

Director

Ponsatí-Murlà, Oriol

Date of defense

2015-05-14

Pages

702 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Departament de Filosofia

Abstract

Aquesta tesi doctoral té el doble propòsit de descriure, d’una banda, les principals lectures que s’han efectuat al llarg de la història de la filosofia del poema de Parmènides i, de l’altra, d’oferir una lectura personal i en diàleg amb les interpretacions precedents. A aquest efecte, el treball ha estat dividit en dues parts: la primera aborda la història de la interpretació del poema, fixant-se especialment en les lectures d’època antiga i en les d’època contemporània, que constitueixen els dos pols al voltant dels quals es construeixen les lectures predominants del poema. La segona part del treball ofereix el text original del poema amb el seu aparat crític, la traducció catalana proposada per l’autor d’aquest treball, la contextualització de la font que ens proporciona cada fragment, les principals interpretacions que en fan els intèrprets moderns i la lectura proposada per l’autor.


This dissertation pursues the dual objective of describing, on the one hand, the major readings that have occurred throughout the history of the philosophy of Parmenides’ poem and, on the other, offering a personal reading in dialogue with preceding interpretations. To this end, the work has been divided into two parts: the first deals with the history of interpretation of the poem, with particular emphasis on readings of ancient and contemporary times, which are the two axes which the prevailing readings of the poem have been built around. The second part of the work features the original text of the poem with its critical apparatus, the translation into Catalan given by the author of this work, the contextualization of the source that provides each fragment, the main interpretations given by modern readers and the reading proposed by the author of the work.

Keywords

Parmènides, ca 540-470 aC; Crítica i interpretació

Subjects

1 - Philosophy. Psychology

Documents

tjfg2de2.pdf

3.717Mb

tjfg1de2.pdf

874.3Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)