Modelització espaciotemporal de dinàmiques d’interacció social. Una aproximació multiescalar a la reconstrucció d’activitats humanes al NE peninsular a través de les dades arqueològiques

Autor/a

Yubero Gómez, Maria

Director/a

López Cachero, F. Javier, 1972-

Rubio, Xavier

Fecha de defensa

2016-01-19

Páginas

236 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Barcelona. Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia

Resumen

Aquesta tesi doctoral versa sobre una proposta metodològica per estudiar els fenomens espaciotemporals en contextos històrics i arqueològics. A partir de tres casos d'estudi proposem un marc de treball que permeti estudiar dinàmiques temporals succeïdes a escales diferents, tot tenint en compte les particularitats de cada escenari, les preguntes de recerca i els tipus de dades utilitzats per a respondre-les. Els casos d'estudi són els següents: a) el setge de Barcelona de 1714, b) una comparació de la zona que comprén la Depressió Prelitoral durant el bronze final i la primera edat del ferro, i c) l'anàlisi dels patrons de poblament durant la prehistòria recent a la zona de la conca del riu Besòs. El resultats de cadascun d'aquests escenaris han estat presentats en forma d'article de recerca en revistes d'alt impacte internacional. En conjunt conformen una imatge global a on estan representades les tres escales temporals comunes a qualsevol estudi del passat: un esdeveniment de curta durada (dies), una dinàmica de mitjana durada (segles), i un de llarga trajectòria (mil·lennis). Aquest projecte de tesi fa servir aquests tres casos d'estudi per tal de realitzar una proposta d'aproximació metodològica integradora per l'anàlisi espaciotemporal de les dades arqueològiques i històriques.


This PhD dissertation presents a methodological proposal to study spatiotemporal phenomena within historical and archaeological contexts. The proposal is based on the application of a common framework to three case studies. The aim of this approach is the analysis of temporal dynamics at different scales while taking into account the particularities, research questions and data sources defined in the different scenarios. The case studies were defined as follows: a) the 1714 siege to the city of Barcelona, b) a comparative analysis of late bronze age and first iron age periods for the catalan coastal and precoastal ranges, and c) the analysis of settlement patterns during late prehistory in the Besòs river basin. The results of each of these works have been presented as indexed paper in international high-impact journals. They form together a global perspective encompassing the three temporal scales commonly used in any study of the past: a short-term event (days), mid-term dynamics (centuries) and long-term trajectories (millenia). This PhD project integrates the three case studies into a methodological integrative approach designed to improve the spatiotemporal analysis of archaeological and historical data.

Palabras clave

Sistemes d'informació geogràfica; Sistemas de información geográfica; Geographic information systems; Arqueologia; Arqueología; Archaeology

Materias

90 - Arqueología. Prehistoria

Área de conocimiento

Ciències Humanes i Socials

Documentos

MYG_TESI.pdf

76.04Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)