La proteína C reactiva y la osteocalcina descarboxilada como marcadores de arteriosclerosis preclínica en niños sanos prepuberales

Author

Osiniri Kippes, Inés

Director

López-Bermejo, Abel

Bassols Casadevall, Judit

Date of defense

2015-07-15

Pages

124 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Departament de Ciències Mèdiques

Abstract

La evidencia científica sugiere que la enfermedad arteriosclerótica tiene su origen en edades tempranas de la vida y su progresión está determinada por la suma de factores de riesgo cardiovascular, como la obesidad o el síndrome metabólico (SM). El grosor de la íntima media carotidea (GIMc) es considerado la mejor herramienta diagnóstica para la valoración de la arteriosclerosis en etapas subclínicas. La proteína C reactiva (PCR) es un marcador de inflamación de bajo grado que tiene un papel en el desarrollo de la arteriosclerosis pudiendo predecir las complicaciones cardiovasculares en el adulto. La osteocalcina (OC) es una nueva molécula implicada en la calcificación vascular. La forma descarboxilada (OCdc) ha sido descrita como un marcador de calcificación carotidea en sujetos hipertensos.


L'evidència científica suggereix que la malaltia arterioscleròtica té el seu origen en edats precoces de la vida i la seva progressió està determinada per l’aparició de factors de risc cardiovascular, com l'obesitat o la síndrome metabòlica (SM). El gruix de l'íntima mitja carotidia (GIMc) és considerat la millor eina diagnòstica per a la valoració de l'arteriosclerosi en etapes subclíniques. La proteïna C reactiva (PCR) és un marcador d'inflamació de baix grau que té un paper molt important en el desenvolupament de l'arteriosclerosi i és capac de predir les complicacions cardiovasculars en l'adult. L'osteocalcina (OC) és una molècula implicada en la calcificació vascular. La forma descarboxilada (OCdc) s’ha descrit com un marcador de calcificació carotidia en pacients hipertensos.


Scientific evidence suggests that atherosclerotic disease has its origin early in life and its progression is determined by the sum of cardiovascular risk factors such as obesity and metabolic syndrome (MS). The carotid intima media thickness (cIMT) is considered the best available tool to assess arteriosclerosis in subclinical phases. C-reactive protein (CRP) is a low grade inflammatory marker which has a role in the development of arteriosclerosis and can predict cardiovascular complications in adulthood. Osteocalcin (OC) is a new molecule involved in vascular calcification. The undercarboxylated form (udOC) has been described as a marker of carotid calcification in hypertensive subjects.

Keywords

Arteriosclerosis; Osteocalcina; Osteocalcin; Proteína C reactiva; Proteïna C reactiva; C-reactive protein; Infants; Niños; Children

Subjects

616.1 - Pathology of the circulatory system, blood vessels. Cardiovascular complaints

Documents

tmiok1de1.pdf

4.299Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)