Violència i psiquiatria: validació de l'Escala de Valoració de Risc d'Agressivitat (EVRA)

Author

Font Pujol, Jordi

Director

Gras Pérez, María Eugenia

Vilalta Franch, Joan

Date of defense

2016-02-05

Pages

253 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Institut de Recerca sobre Qualitat de Vida

Abstract

Prospective observational research over a period of three years. Based on a 722 patient sample hospitalized at the acute unit of the Parc Hospitalari Marti i Julià at the Institut d’Assistència Sanitària. Since admission, a number of variables from clinical records which might represent aggressiveness risk factors were collected along with more data taken during their stay recorded under Overt Aggression Scale (OAS) surveillance.An scale has been built formed by the combination of the static risk factors (age, former violence, civil status, drug consumption and dynamic risk factors (irritability, motor activity, awareness of the illness) than has an AUC value of 0,854, sensibility of 82%, a specificity of 73%, a positive predictive value of 62% and negative predictive value of 88% at the cut point 3-4 to determine the global violence.


Estudi observacional prospectiu dut a terme durant tres anys. La mostra és de 722 pacients que van ingressar al servei d’aguts de psiquiatria del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt de l’Institut d’Assistència Sanitària. En el moment de l’admissió, es van recollir de la història clínica un conjunt de variables que segons la literatura poden ser factors de risc d’agressivitat i al llarg de tot el període d’ingrés, es van registrar els incidents d'agressivitat amb la Overt Aggression Scale (OAS).S’ha construït una escala formada per la combinació de factors de risc estàtics (edat, violència anterior, estat civil, consum de tòxics recent) i factors de risc dinàmics (irritabilitat, suspicàcia, activitat motora, consciència de malaltia) que té un valor AUC de 0,854, sensibilitat del 82%, una especificat del 73%, un valor predictiu positiu del 62% i un valor predictiu negatiu del 88% en el punt de tall 3-4 per determinar el risc de violència global.

Keywords

Violencia; Violence; Factors de risc d'agressivitat; Aggressiveness risk factors; Factores de riesgo de agresividad

Subjects

159.9 - Psychology; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Documents

tjfp1de1.pdf

5.657Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)