Las finalizaciones en posiciones 1 y 2 de waterpolo en el mundial de natación de Barcelona 2013

Author

Sabio Lago, Yurema

Director

Guerra Balic, Miriam,

Codirector

Solà Santesmases, Josep

Date of defense

2016-01-29

Pages

335 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

El waterpolo és un esport aquàtic col·lectiu que requereix una sèrie de qualitats psicosocials, de preparació física, de fonaments tàctics i fonaments tècnics que aniran assolint els jugadors/es de manera progressiva. Un contingut tècnic fonamental és el llançament, en el qual es basa aquesta tesis. L’objectiu principal és comprovar fins a quin punt les finalitzacions dels jugadors/es, tant dretans/es com esquerrans/es, a les posicions 1 i 2 de waterpolo, tenen relació amb les diverses categories de la variable eficàcia del llançament en els partits del Campionat del Món de Natació de Barcelona 2013. Ens plantegem dues hipòtesis: la primera afirma que els jugadors/es esquerrans/es són més eficaços en les categories relacionades amb el gol i en aconseguir accions positives que els dretans/es en les posicions 1 i 2; i la segona indica que les finalitzacions per 1 i 2 són menys eficaces que la resta de posicions en les categories relacionades amb el gol. Comprovem a la vegada si l’eficàcia de gol aconseguida per dretans/es i esquerrans/es en posicions 1 i 2 varia en funció de les diverses variables: gènere, estat del marcador, tipus de fase de joc, costat de la passada rebuda, recepció, entre altres. I per altre banda vàrem precisar els equips que realitzaven més llançaments per posicions 1 i 2 amb esquerrans/es i vàrem determinar l’eficàcia de gol en funció de la lateralitat i la classificació final. Es van estudiar 24 partits (12 femenins i 12 masculins) a partir de quarts de final del Campionat del Món de Barcelona 2013. La metodologia va ser observacional, de caràcter multidimensional, nomotètic i puntual. Vàrem crear un instrument ad hoc per la observació mitjançant el software informàtic SportCode, que també vàrem utilitzar per registrar les dades. Per la validació del contingut vàrem recórrer al criteri d’autoritat creant una enquesta que van respondre 12 entrenadors i per la fiabilitat vàrem realitzar l’anàlisi inter-observacional e inter-observacional mitjançant la proba kappa de Cohen amb el programa IBM® SPSS® Statistics versión 21.0. Els resultats es van obtenir mitjançant taules de contingència i estadístics descriptius amb el mateix programa. Les conclusions afirmen que la primera hipòtesis plantejada es compleix en posició 1 a totes les fases de joc i en superioritat numèrica i en posició 1 y 2 en atac posicional i en contraatac. Respecte a la segona hipòtesis es compleix en posició 2 en totes les fases del joc i en contraatac i en posició 1 en atac posicional i en superioritat numèrica.


El waterpolo es un deporte acuático colectivo que requiere una serie de cualidades psicosociales, de preparación física, de fundamentos tácticos y fundamentos técnicos que irán asumiendo los jugadores/as de manera progresiva. Un contenido técnico fundamental es el lanzamiento, en el cuál se basa esta tesis. El objetivo principal es comprobar hasta qué punto las finalizaciones de los jugadores/as, tanto diestros/as como zurdos/as, en las posiciones 1 y 2 de waterpolo, tienen relación con las diversas categorías de la variable eficacia del lanzamiento en los partidos del Campeonato del Mundo de Natación de Barcelona 2013. Nos planteamos dos hipótesis: la primera afirma que los jugadores/as zurdos/as son más eficaces en las categorías relacionadas con el gol y en conseguir acciones positivas que los diestros/as en posiciones 1 y 2; y la segunda indica que las finalizaciones por 1 y 2 son menos eficaces que el resto de posiciones en las categorías relacionadas con el gol. Comprobamos a la vez si la eficacia de gol conseguida por diestros/as y zurdos/as en posiciones 1 y 2 varia en función de las diversas variables: género, estado del marcador, tipo de fase de juego, lado de pase recibido, recepción, entre otras. Y por otro lado, precisamos los equipos que realizaban más lanzamientos por posiciones 1 y 2 con zurdos/as y determinamos la eficacia de gol en función de la lateralidad y la clasificación final. Se estudiaron 24 partidos (12 femeninos y 12 masculinos) a partir de cuartos de final del Campeonato del Mundo de Barcelona 2013. La metodología fue observacional, de carácter multidimensional, nomotético y puntual. Creamos un instrumento ad hoc para la observación mediante el software informático SportCode, que también utilizamos para registrar los datos. Para la validez del contenido recurrimos al criterio de autoridad creando una encuesta que respondieron 12 entrenadores y para la fiabilidad realizamos el análisis inter-observacional e inter-observacional mediante la prueba kappa de Cohen con el programa IBM® SPSS® Statistics versión 21.0. Los resultados se obtuvieron mediante tablas de contingencia y estadísticos descriptivos con el mismo programa. Las conclusiones afirman que la primera hipótesis planteada se cumple en posición 1 en todas las fases de juego y en superioridad numérica y en posición 1 y 2 en ataque posicional y contraataque. En cuanto a la segunda hipótesis se cumple en posición 2 en todas las fases de juego y en contraataque y en posición 1 en ataque posicional y en superioridad numérica.


Waterpolo is a group aquatic sport that requires a series of psychosocial qualities, physical training, tactical fundamentals and technical grounds that will be assumed by the players progressively. A key technical content is the shooting, in which this thesis is based. The main goal is to check up to what point the finalization of the players, both right and left handed in the 1 and 2 waterpolo positions has a relation with the different categories of the variable shooting effectiveness during the matches in the Swimming World Championship in Barcelona 2013. We propose to hypothesis: the first one states that the left-handed players are more effective in the categories related with the goal and to obtain positive actions for the right-handed in the 1 and 2 positions, and the second one that indicates that the finalizations in 1 and 2 are less effective than in the other positions in the categories related with the goal. We check at the same time if the effectiveness of the goal achieved by right and left handed in the 1 and 2 positions varies as a function of the variables (gender, scoreboard status, type of phase during the game, side from where the pass is received, reception, among others). On the other hand, we precise the teams which performed more shoots from the 1 and 2 positions with left-handed and we determine the goal effectiveness as a function of the laterality and the final ranking. We studied 24 matches (12 female and 12 male) from the quarter finals of the World Championship in Barcelona 2013. The methodology used was observational, multidimensional, nomothetic and timely basis. We developed an ad hoc tool for observation through the computer software SportCode, that we also used to register the data. To validate the contents we appeal to the authority criteria creating a query that was answered by 12 trainers, and for the reliability we performed an inter-observational analysis by means of the kappa Cohen test with the IBM® SPSS® Statistics version 21.0 program. The results where obtained through the contingency tables and the descriptive statistics using the same program. The conclusions affirm that the first hypothesis is fulfilled in position 1 during all the game phases and with numerical superiority and for the 1 and 2 position during positional attack and counterattack. Regarding the second hypothesis, it is fulfilled for position 2 during all the game phases and counterattack and for position 1 in positional attack and numerical superiority.

Keywords

Waterpolo; Lateralidad; Zurdos; Estudio observacional; Posiciones 1 y 2

Subjects

37 - Education

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

Tesi_Yurema_Sabio.pdf

8.967Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)