Les comunitats prehistòriques pitiüses i la seva interacció social: aportacions des de l'arqueometal·lúrgia i els espais domèstics

Author

Sureda, Pau

Director

Aubet, M. Eugènia

Rafel i Fontanals, Núria

Date of defense

2016-01-27

Pages

499 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Institut Universitari d'Història Jaume Vicens i Vives

Doctorate programs

Programa de doctorat en Història

Abstract

Des d’una perspectiva materialista, la present tesi doctoral analitza les característiques socials i econòmiques de les comunitats prehistòriques de les illes Pitiüses (Eivissa i Formentera). Es realitzen aportacions significatives als seus espais i activitats domèstics a partir del cas del poblat de Cap de Barbaria II i s’avalua el pes dels contactes exteriors a parir de l’estudi arqueomètric de la seva metal·lúrgica. Tot plegat aporta informacions substancials sobre les dinàmiques històriques pròpies de les illes Balears, en el context general del Mediterrani Occidental durant l’edat del bronze (ca 2.100-850 cal ANE).


This PhD thesis examines the social and economic structure of prehistoric communities in the Pityusic Islands (Ibiza and Formentera) from a materialistic perspective. The case of Cap de Barbaria II site has allowed for significant contributions to be made on the understanding of settlements and household activities. The significance of external contacts has been also approached from an archaeometallurgical perspective. Finally, light is shed on the historical dynamics of the Balearic Islands within the general context of the Western Mediterranean during the Bronze Age (ca. 2100-850 cal BCE).

Keywords

Prehistòria; Pitiüses; Eivissa; Formentera; Cap de Barbaria II; Edat del bronze; Arqueologia; Metal·lúrgia; Pityusic Islands; Ibiza; Prehistory; Archaeology; Metallurgy; Bronze Age

Subjects

90 - Archaeology. Prehistory

Documents

tps.pdf

93.44Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)