Estratègies prèvies al sacrifici que poden afectar el benestar animal i la qualitat de la carn de porcs de diferent genotip RYRI

Author

Panella-Riera, Núria

Director

Gil Farré, Marta

Oliver Pratsevall, Mª Àngels

Tutor

Puigvert Colomer, Xavier

Date of defense

2011-07-27

Legal Deposit

Gi. 1209-2011

Pages

201 p.



Department/Institute

Universitat de Girona. Departament d'Enginyeria Química, Agrària i Tecnologia Agroalimentària

Abstract

The main objective of this thesis was to study (i) the effect of the fasting and lairage on carcass and technological meat quality and (ii) the inclusion of magnesium (MgCO3 and MgSO4) and/or tryptophan during 5 days before slaughtering pigs as a strategy to decrease stress levels and improve meat quality, with two different porcine RYR1 genotypes (NN and nn). An adequate combination of fasting and lairage period is recommended. A supplement of MgCO3 or Trp did not improve meat quality under minimal stressful ante mortem conditions; and MgSO4 had a laxative effect on pigs supplemented with it. When including nn pigs to the herd, it is recommended to consider the supplements’ combination of tryptophan and a source of Mg (avoiding MgSO4) to alleviate the negative effect of the stress and to improve technological meat quality.


L’objectiu principal d’aquest treball fou estudiar (i) l’efecte del dejuni i el temps d’espera a l’escorxador i (ii) l’efecte de l’addició de suplements de magnesi (MgCO3 o MgSO4) i/o triptòfan a la dieta durant els 5 dies previs al sacrifici com a estratègia per disminuir els nivells d’estrès i millorar la qualitat de la carn, en dos genotips porcins diferents respecte el gen RYR1 (NN i nn). Es recomana combinar correctament el dejuni i l’espera per millorar el benestar i la qualitat de la carn. El MgCO3 o el Trp no va millorar la qualitat de la carn en condicions de mínim estrès; i el MgSO4 provocà problemes digestius. En el cas d’optar per la utilització de genètiques nn, es recomana considerar la utilització de suplements de L-Trp amb fonts de magnesi (excloent el MgSO4) per pal•liar les conseqüències negatives de l’estrès i millorar la qualitat tecnològica de la carn.

Keywords

Qualitat tecnològica de la carn; Technological meat quality; Calidad tecnológica de la carne; Porcs; Pigs; Cerdos; Tractament ante mortem; Ante mortem treatment; Tratamiento ante mortem; Consum de pinso; Feed intake; Consumo de pienso; Dejuni i espera; Fasting and lairage; Ayuno y espera; Magnesi; Magnesium; Magnesio; Triptòfan; Triptophan; Triptófano

Subjects

636 - Animal husbandry and breeding in general. Livestock rearing. Breeding of domestic animals

Documents

tnpr_20110727.pdf

3.545Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)