Optimització de l'ús de l'aigua en diferents espècies cespitoses emprades en espais verds en condicions mediterrànies

Author

Llobet Llobera, Mireia

Director

Savé i Montserrat, Robert, 1954-

Biel Loscos, Carme

Date of defense

2010-07-26

ISBN

9788469372968

Legal Deposit

B-16215-2011



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia

Abstract

Cada vegada es dóna més importància al verd urbà i alhora s'exigeix sostenibilitat en les aportacions d'aigua, nutrients i tasques de manteniment. Les gespes, i recentment els prats, són un component important d'aquests espais. En els períodes de sequera en el clima Mediterrani cal restringir-ne el reg a favor d'usos prioritaris. Aquesta restricció es realitza en base a optimitzar l'ús de l'aigua i a l'aplicació d'aigües no convencionals com del freàtic, pluvials, regenerades, etc. Els objectius d'aquesta tesi se centren en avaluar l'eficiència en l'ús de l'aigua de diferents gespes i la resposta al reg amb aigua regenerada. A més, provar metodologies per analitzar-ne la qualitat ornamental a diferents escales. Finalment, estudiar les possibles relacions de competència, al·lelopatia i facilitació, en combinacions gramínia/lleguminosa que trobem en prats.<br/>Els mètodes de base ecofisiològica a nivell de fulla són precisos però llargs i tediosos, que els fa no recomanables pel seguiment de la qualitat de la gespa. L'ús d'escales de qualificació visual de gespes està molt estès, però té una base subjectiva, per això s'està incorporant l'espectroradiometria i la fotografia digital. La primera és una tècnica clàssica, però s'estan adaptant sensors portàtils, aptes per a la gestió. La segona, amb el desenvolupament de programes informàtics, es senzilla i de baix cost que la fa idònia tant per la recerca i millora de varietats com per a gestors d'espais verds; i és un punt important de la present tesis, que ha generat un sistema objectiu, fiable, reproduïble i barat per avaluar in situ i en temps real la qualitat de la vegetació, referent a la biomassa, nutrició i estat hídric.<br/>Dels resultats obtinguts es conclou que a l'estiu és necessari com a mínim un 60% de l'evapotranspiració de referència, ETo. Mentre que a la tardor - hivern es podria reduir el reg al 40 % de la ETo per garantir la qualitat. El reg amb aigua regenerada de salinitat superior a 4 dS m-1 disminueix la qualitat de la gespa. Sobretot la formada per espècies del tipus fotosintètic C3 en sòl argilós però en sòls sorrencs són viables. Les pluges de tardor afavoreixen el rentat de sals de la zona radicular. Les relacions entre espècies mostren com Lotus tenuis es va desenvolupar millor sense la presència de Cynodon dactylon perquè n'ocupava l'espai subterrani del test. Els efectes de la competència subterrània eren més importants si hi havia competència aèria. Els extractes de fulles seques, germinats i la presència de llavors de C. dactylon en el medi de cultiu no van tenir efecte en la germinació en les concentracions provades. Determinats extractes de C. dactylon van estimular el desenvolupament de les plàntules. Les llavors de C. dactylon van disminuir el desenvolupament de la part aèria de plàntules de L. corniculatus.


Cada vez se da más importancia al verde urbano y al mismo tiempo se exige sostenibilidad en los aportes de agua, nutrientes y tareas de mantenimiento. Los céspedes, y recientemente los prados, son un componente importante de estos espacios. En los períodos de sequía en clima mediterráneo se debe restringir el riego a favor de usos prioritarios. Esta restricción se realiza en base a optimizar su uso y a la aplicación de aguas no convencionales, como del freático, pluviales, regeneradas, etc. Los objetivos de esta tesis se centran en evaluar la eficiencia en el uso del agua de distintas especies de césped y su respuesta al riego con agua regenerada. Además, probar metodologías para analizar su cualidad ornamental a distintas escalas. Finalmente, estudiar las posibles relaciones de competencia, alelopatía y facilitación en combinaciones gramínea/leguminosa que encontramos en prados.<br/>Los métodos de base ecofisilógica a nivel de hoja son precisos pero largos y tediosos, lo que no los hace recomendables para el seguimiento de la cualidad del césped. El uso de escaleras de calificación visual de céspedes está muy extendido, pero tiene una base subjetiva. Recientemente se está incorporando la espectroradiometría y la fotografía digital para los análisis de césped. La primera es una técnica clásica pero se están adaptando sensores portátiles para poderse utilizar en espacios verdes. La segunda, con el desarrollo de programas informáticos aporta sencillez y bajo coste, que posibilita su idoneidad para la investigación y mejora de variedades como para gestores de espacios verdes; y es un punto importante de la presente tesis, que ha generado un sistema objetivo, fiable, reproducible y económico para evaluar in situ y en tiempo real la cualidad de la vegetación, referente a la biomasa, nutrición y estado hídrico. <br/>De los resultados obtenidos se concluye que en verano es necesario como mínimo un 60% de la evapotranspiración de referencia, ETo. Mientras que en otoño - invierno se podía reducir el riego al 40 % de la ETo para garantizar la calidad. El riego con agua regenerada de salinidad superior a 4 dS m-1 disminuye la calidad del césped, sobretodo la formada por especies del tipo fotosintético C3 en suelo arcilloso y en suelo arenoso son viables. Las lluvias otoñales favorecen el lavado de sales en la zona radicular. Las relaciones entre especies muestran como Lotus tenuis se desarrolló mejor sin la presencia de Cynodon dactylon, porque la gramínea ocupaba el espacio subterráneo de la maceta. Los efectos de la competencia subterránea eran más importantes si había competencia aérea. Los extractos de hojas secas, germinados y la presencia de semillas de C. dactylon en el medio de cultivo no tuvieron efecto en la germinación, en las concentraciones probadas. Determinados extractos de C. dactylon estimularon el desarrollo de las plántulas. Las semillas de C. dactylon disminuyeron el desarrollo de la parte aérea de plántulas de L. corniculatus.


Urban green has been more important, and at the same time, sustainability is required in reference to water, nutrients and maintenance inputs. Turfgrass, and recently prairines are an important component in urban parks. In Mediterranean climate drought periods, irrigation should be restricted to priority uses. This restriction is made on its optimizing use basis and unconventional water application as the groundwater, stormwater, reclaimed, and so on. The objectives of this thesis focus on evaluating the water use efficiency of different grass species and their response to reclaimed water irrigation. Moreover, test methodologies for analysing their ornamental qualities at different scales. Finally, to study the possible relations of competition, allelopathy and facilitation in combination grass - legume found in prairines. <br/>Ecofisilogic methods at leaf level are accurate, but tedious and time consuming, which are not recommended for monitoring the lawn quality. The visual quantification methods are common in turfgrass, but these techniques are subject to bias and can be inaccurate. Recently, it has incorporated espectroradiometric and digital photography for turf analysis. The first is a classical technique but sensors are being adapted to be portable in green spaces. The second, relates to software development, brings simplicity and low cost, allowing their suitability for research and improved varieties to green space managers, and is an important point of this thesis, which has created an objective, repeatable accuracy, precision and cost - effective for evaluating in situ and in real time the vegetation quality, regarding biomass, nutrition and water status. <br/>From the obtained results it is concluded that in summer, at least 60% of the reference evapotranspiration (ETo) is necessary for quality assurance. While in autumn - winter irrigation could be reduced to 40% of ETo. Irrigation with reclaimed water above 4 dS m-1 salinity reduces turf quality, particularly the C3 photosynthetic turfgrass in clayry soil, but in sandy soil they are viable. Autumn rains washed soil salts in the root zone. Relationships between species showed such as Lotus tenuis evolved better without Cynodon dactylon presence, because the grass was in all belowground pot area. Belowground competition effects were more important in above-ground competition. Leaves and germinated seeds extracts at the concentrations tested, and C. dactylon seeds presence in the culture medium had no effect on Lotus spp. germination. Certain C. dactylon extracts stimulated Lotus spp. seedlings. C. dactylon seeds decreased the development of the shoot of L. corniculatus seedlings.

Keywords

Salinitat; Reg; Gespa

Subjects

631/635 - Farm management. Agronomy. Horticulture

Knowledge Area

Ciències Experimentals

Documents

mll1de1.pdf

8.368Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)