Estudio cualitativo del liderazgo prosocial: El Proyecto SPRING

Author

Cirera Amores, Maria Carme

Director

Izquierdo Rodríguez, Conrad

Roche Olivar, Robert

Date of defense

2015-12-21

ISBN

9788449061059

Pages

171 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació

Abstract

Des de l´enfocament de la psicologia de la Prosocialitat, el lideratge pot ser considerat com una influència optimitzadora del bé comú, un procés de vida personal i professional que produeix canvis transformadors en les persones que decideixen realitzar-ho i també en el seu entorn. Des d´una posició descriptiva, en aquesta tesi es pretén comprendre el fenomen complex del lideratge prosocial a través dels relats de vida que expliquen una història de superació de les complexitats del lideratge focalitzat en el bé comú. Es postula que a través de la trama de les experiències viscudes es tindrà accés, per un costat, a les fortaleses, els recursos, les estratègies i les possibilitats desplegades i, per un altre, a les valoracions sobre la importància donada a la percepció del fets relatats. Aquest estudi idiogràfic es composa d´una mostra formada per cuatre líders del projecte SPRING (Responsabilitat Social a través de Intervencions Prosocials per Generar Oportunitats Equitatives) de la Comunitat Europea. El mètode utilitzat, l´obtenció de dades i l´anàlisi i discussió dels resultats, ha seguit l´enfocament compartit de la metodologia qualitativa aplicada a estudis psicològics: estudi de cas múltiple, entrevista conversacional guiada, incorporació d´altres fonts de dades, anàlisi temàtic i integració interpretativa de les aportacions del grup d´informadors i informadores, així com el control del rigor de la investigació. Els resultats identifiquen la temàtica dels models alternatius de lideratge que responen a les exigències de les noves condicions de vida del present mileni. I aporten una visió positiva sobre la capacitat de respondre dels gestors del lideratge compartit al desafiaments, que caracteritzen als escenaris d´intervenció prosocial complexe, amb il·lusió, compromís i mentalitat expansiva. Amb respecte a la significació de les dificultats, els entrevistats testimonien que les situacions incòmodes els va ajudar a profunditzar en el significat de la prosocialitat complexa aplicada a la responsabilitat social universitària. Amb aquests resultats, es dona suport a la proposta d´activitat formativa dirigida a docents universitaris en el context de sostenibilitat que es proposa per la continuïtat i missió SPRING.


Desde los enfoques de la psicología de la prosocialidad, el liderazgo puede ser considerado como una influencia optimizadora del bien común, un proceso de vida personal y profesional que produce cambios transformadores en las personas que deciden realizarlo y en su entorno. Desde una posición descriptiva, en esta tesis se pretende comprender el fenómeno complejo del liderazgo prosocial a través de los relatos de vida que cuentan una historia de superación de las complejidades del liderazgo focalizado en el bien común. Se postula que a través de la trama de las experiencias vividas se tendrá acceso, por un lado, a las fortalezas, los recursos, las estrategias y las posibilidades desplegadas y, por otro, a las valoraciones sobre la importancia dada a la percepción de los hechos relatados. Este estudio idiográfico se compone de una muestra formada por cuatro líderes del proyecto SPRING (Responsabilidad Social a través de Intervenciones Prosociales para Generar Oportunidades Equitativas) de la Comunidad Europea. El método utilizado, la obtención de datos y el análisis y discusión de los resultados, ha seguido el enfoque compartido de la metodología cualitativa aplicada a estudios psicológicos: estudio de caso múltiple, entrevista conversacional guiada, incorporación de otras fuentes de datos, análisis temático e integración interpretativa de las aportaciones del grupo de informantes, y control del rigor de la investigación. Los resultados identifican la temática de los modelos alternativos de liderazgo que responden a las exigencias de las nuevas condiciones de vida del presente milenio. Y aportan una visión positiva sobre la capacidad de responder de los gestores del liderazgo compartido a los desafíos, que caracterizan a los escenarios de intervención prosocial compleja, con ilusión, compromiso y mentalidad expansiva. Con respecto a la significación de las dificultades, los entrevistados testimonian que las situaciones incómodas les ayudó a profundizar en el significado de la prosocialidad compleja aplicada a la responsabilidad social universitaria. Con estos resultados, se da respaldo a la propuesta de actividad formativa dirigida a docentes universitarios en el contexto de sostenibilidad que se propone para la continuidad y la misión SPRING.


From the approaches of prosocial psychology, leadership can be considered as an optimizing influence of the common good, a process of personal and professional life that produces transformative changes in people who decide to apply it as well as on their environment. From a descriptive position, this thesis aims to encompass the complex phenomenon of prosocial leadership through life stories that show examples of how to overcome the complexities of leadership focused on the common good. It is postulated that a network of forged experiences will lead to strengths, resources, strategies and displayed possibilities on one side, and the assessment on the significance given by the perception of facts reported on the other side. This ideographic study is composed from a sample formed by four leaders of the project SPRING (Social Responsibility through Prosociality based Interventions to Generate equal opportunities) of the European Community. The method, the collection and analysis, and the discussion of the results, follow the approach of the qualitative methodology applied to psychological studies: multiple case study, guided conversational interview, incorporation of other data sources, thematic analysis and interpretive integration of the contributions of the group of informants, and the control of the rigor of the investigation. The results identify the subject of the alternative leadership models that respond to the demands of the new conditions of life in the current millennium. A positive view on the ability of managers to respond to shared challenges is provided, which characterize the scenarios of complex prosocial intervention, with enthusiasm, commitment and expansive mindset. Regarding the significance of the difficulties, the interviewed witness that uncomfortable situations helped deepen the meaning of the complex Prosociality applied to social responsibility in universities. These results support the proposal of training activity addressed to university teachers in the context of sustainability proposed for the continuity and the mission SPRING.

Keywords

Llideratge prosocial; Comportament prosocial complejo; Nuevo milenio

Subjects

316 - Sociology

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

mcca1de1.pdf

1.978Mb

 

Rights

L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/
L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/

This item appears in the following Collection(s)