El silenci de la boxa. La fotografia de boxa. De document sociològic a obra d’art

Author

Martínez Seguer, Núria

Director

Laguillo, Manolo, 1953-

Viladomiu, Àngels

Tutor

Mata Benedicto, Josep

Date of defense

2016-01-11

Pages

449 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Belles Arts

Abstract

L’objectiu d’aquest treball d’investigació és recuperar un capítol essencial de la fotografia de l’esport de la boxa a Catalunya i entrellaçar-lo amb la contemporaneïtat a través d’un seguit de projectes d’uns autors determinats i de la meva obra personal com a artista. De fet, el títol de la tesi prové en part d’un dels projectes fotogràfics on vaig plantejar-me una mirada personal a l’entorn del que considero essencial i autèntic, vertader, d’aquest esport que tan m’havia captivat. Per altra part, la recerca i la investigació de seguida van revelar un món per redescobrir i en part ben desconegut. Treure de l’oblit la història de la boxa catalana i les imatges que ens la il.lustren, la importància que va tenir dins la nostra societat i l’actualització de la memòria de les persones que van viure-ho, han contribuït a fer possible aquest treball, que és també un reconeixement i un petit homenatge. En quant a l’estructura de la tesi, aquesta es divideix en tres parts. El primer bloc (“Origen, Evolució i Document 1876-1936”), està format per tres capítols. El primer repassa l’evolució històrica entre societat, esport i fotografia des de finals del segle XIX fins a la Guerra Civil, el segon presenta i aprofundeix cronològicament en els grans esdeveniments de la boxa a Barcelona i el llegat fotogràfic dels pioners del fotoperiodisme esportiu, i el tercer realitza una introducció panoràmica a la premsa esportiva esportiva catalana, amb una especial atenció a la vinculada als esdeveniments i la pràctica boxística. Al segon bloc (“Document, Art i Mirada 1916-2012”) es relacionen transversalment els diferents conceptes exposats en el primer bloc, per explicar que han actuat com a suport dels posteriors treballs vinculats a la boxa. Un tercer bloc inclou les conclusions finals de la investigació, una Cronologia comparativa i uns annexos, on es presenta una acurada selecció d’imatges pertanyent als articles consultats i a la col.lecció privada.

Keywords

Fotografia d'esports; Fotografía de deportes; Photography of sports; Boxa; Boxeo; Boxing; Periodisme esportiu; Periodismo deportivo; Sports journalism; Barcelona (Catalunya); Barcelona (Cataluña); Barcelona (Catalonia); 1876-1936

Subjects

77 - Photography and similar processes

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

NMS_TESI.pdf

22.20Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)