Roles mediadores del impacto de la cohesividad y del conocimiento en la efectividad de las juntas: Empresas privadas y públicas peruanas

Author

Ramos Rodríguez, Luis Arturo Nicolás

Director

Bonet Guinó, Eduard

Codirector

Santana Ormeño, Jorge Martín

Date of defense

2016-01-28

Pages

196 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Esade

Abstract

El present treball te com objectiu determinar els factors que impacten en la efectivitat de la junta de directors. Així mateix, pretén establir si aquests factores són similars per a las juntes de directors de les empreses públiques i privades en Perú, como a país en una economia emergent. Basat en aquest objectiu es va desenvolupar una revisió de literatura del governo corporatiu amb orientació a les juntes de directors, i es van establir quatre teories: Agència, Stewardship, Stakeholders i Dependència de Recursos (Lawal, 2012), que fonamenten la efectivitat de la junta i els seus factores predictius. Es va dissenyar un model estructural basat en l’impacte de la cohesivitat i l’ús de coneixement i habilitats en la efectivitat de la junta, mediats pels rols de control, servei i estratègia (Forbes & Milliken, 1999). L’estudi quantitatiu basat en qüestionari es va administrar a una mostra de vuitanta-vuit juntes de directors de empreses privades i públiques, obtenint els següents resultats: l’ús de coneixement i habilitats impacta en la efectivitat de la junta, mediat pels rols de servei i estratègia per a les juntes de empreses privades; per el cas de las juntes de empreses públiques la evidència estableix incidència de la cohesivitat sobre el rol de servei i incidència del rol de estratega en la efectivitat de la junta. La contribució d’aquest treball compren: anàlisis comparatiu dintre d’un mateix context de dos tipus de juntes de directores; els rols de servei i estratègia son evidenciats com “estats emergents” (Ilgen et al., 2005); les teories de Stewardship, Stakeholders i Dependència de Recursos expliquen les evidències trobades; el rol de control, base fonamental de la Teoria d’Agència, no ha estat evidenciat en aquest estudi. Finalment, el rol estratègic estaria en el marc de les troballes, com una tasca independent dels rols de control i servei tal i com assenyala Zahra & Pearce (1989) i Pugliese et al. (2009).


El presente trabajo busca determinar los factores que impactan en la Efectividad de la junta de Directores. Asimismo, pretende establecer si estos factores son similares para las juntas de directores de las empresas públicas y privadas en el Perú, como país en una economía emergente. Basado en este objetivo se desarrolló una revisión de literatura de gobierno corporativo con orientación a las juntas de directores, y se establecieron cuatro teorías: Agencia, Stewardship, Stakeholders y Dependencia de Recursos (Lawal, 2012), que fundamentan la efectividad de la junta y los factores predictivos de esta. Se diseñó un modelo estructural para aplicar el método cuantitativo, basado en el impacto de la cohesividad y el uso de conocimiento y habilidades en la efectividad de la junta, mediados por los roles de control, servicio y estrategia (Forbes & Milliken, 1999). El instrumento fue aplicado a una muestra de ochenta y ocho juntas de directores de empresas privadas y públicas, y se obtuvo los siguientes resultados: el uso de conocimiento y habilidades impacta en la efectividad de la junta, mediado por los roles de servicio y estrategia para las juntas de empresas privadas; para el caso de las juntas de empresas públicas la evidencia establece incidencia de la cohesividad sobre el rol de servicio e incidencia del rol de estrategia en la efectividad de la junta. La contribución de este trabajo comprende: el análisis comparativo dentro de un mismo contexto de dos tipos de juntas de directores; los roles de servicio y estrategia son evidenciados como “estados emergentes” (Ilgen et al., 2005); las teorías de Stewardship, Stakeholders y Dependencia de Recursos explican las evidencias encontradas; el rol de control, base fundamental de la Teoría de Agencia, no ha sido evidenciado en este estudio. Finalmente, el rol estratégico estaría demarcado por los hallazgos, como una tarea independiente de los roles de control y servicio tal como es señalado por Zahra & Pearce (1989) y Pugliese et al. (2009).


This research seek to determine the factors that impact on the effectiveness of the board of directors. It also aims to establish if these factors are similar for the board of directors of public and private companies in Peru, as a country as an emerging economy. Based on this objective, the literature regarding to corporate governance focused on the board of directors was reviewed, and therefore four theories were settled: Agency, Stewardship, Stakeholders and Resource Dependency (Lawal, 2012), supporting the effectiveness of the board and its predictive factors. A structural model was designed in order to apply the quantitative method; the impact of cohesiveness was determinated as well as the use of knowledge and skills in the effectiveness of the board, mediated by the roles of control, service and strategy. The instrument was applied to a sample of eighty eight companies involving private and public board of directors, thus obtaining the following results: the use of knowledge and skills impacts in the effectiveness of the board, mediated by the roles of service and strategy for the private boards, for the case of the public boards the evidence explains the effect of cohesiveness over the service role and the effect of strategic role over the board effectiveness. The contribution of this work are referred to a comparative analysis within the same context between two kinds of boards of directors; the service and strategic roles are proved to be “emerging states” (Ilgen, et al., 2005); the Stewarship, Stakeholders and resource dependence theories explain the evidence found; the control role, the fundamental basis of agency theory, have not been proved in this study. Finally the strategic role would be distinct, by the findings, as an independent task from the control and service roles as it was referred by Zahra & Pearce (1989) and Pugliese et.al. (2009).

Keywords

Junta de Directores; Cohesividad; Uso de Conocimientos y Habilidades; Control; Servicio; Estrategia; Efectividad; Mediación

Subjects

3 - Social Sciences; 33 - Economics. Economic science; 334 - Forms of organization and cooperation in the economy

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

Tesi_Luis Arturo Nicolas Ramos.pdf

2.738Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.