El lliure pensament a Catalunya (1868-1923): cultures, identitats i militàncies anticlericals en transformació

Author

Palà Moncusí, Albert

Director

Tavera, Susanna

Date of defense

2015-05-28

Pages

568 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament d'Història Contemporània

Abstract

La present tesi analitza el lliure pensament a Catalunya durant els anys del Sexenni Democràtic (1868-1874) i de la Restauració (1874-1923). Es parteix de la premissa de considerar el moviment lliurepensador com una creació cultural gràcies a la qual un conjunt d'individus construïren unes eines comunes d'interpretació de la realitat i les utilitzaren per crear unes identitats compartides i mobilitzar-se conjuntament. La tesi s'inicia amb un capítol introductori que analitza la historiografia sobre el lliure pensament -a nivell internacional i català- per fonamentar metodològicament la investigació. Així mateix, s'analitza també la historiografia sobre anticlericalisme que proporciona algunes claus interpretatives per contextualitzar l'activisme anticlerical del moviment lliurepensador. El segon capítol, s'endinsa ja en l'anàlisi del lliure pensament català a partir d'un dels seus principals cavalls de batalla: la fonamentació filosòfica i científica de les doctrines lliurepensadores. Després d'aquests dos capítols inicials, que presenten el subjecte d'estudi i delineen les seves faccions principals, la tesi s'estructura en dos grans blocs. El primer analitza la morfologia del lliure pensament català i està format per quatre capítols que analitzen, respectivament, les confluències del moviment lliurepensador amb les heterodòxies espirituals i els moviments d'oposició al Sexenni i a la Restauració, les diferents xarxes lliurepensadores existents a Catalunya, les organitzacions lliurepensadores de Barcelona i municipis adjacents i les organitzacions lliurepensadores de la resta del Principat. El segon bloc analitza els principals camps d'actuació del lliure pensament: la lluita pel domini de les consciències femenines, l'educació laica i el ritualisme civil, que s'analitzen en tres capítols diferenciats. La investigació, doncs, té com a punts centrals l'anàlisi de l'estructura organitzativa del lliure pensament i els seus múltiples recursos i pràctiques culturals, que foren essencials en la configuració d'unes identitats lliurepensadores molt plurals que feren impossible la creació d'organitzacions unitàries mínimament permanents però, al mateix temps, ajuden a explicar la seva capacitat de concurrència i mobilització a finals del segle XIX i principis del segle XX..


This investigation studies the freethought movement in Catalonia during the Democratic Sexennium (1868-1874) and the Bourbon Restoration (1874-1923). The first chapter analyses the historiography of freethought and the second one the philosophical and scientific basis of the Catalan freethought. After these two introductory chapters, the thesis is divided into two parts. The first one studies the structure and morphology of Catalan freethought. It is composed of four chapters that analyse, each one, the confluences of Catalan freethought with spiritual heterodoxies and movements of opposition, the different freethought networks that existed in Catalonia, the freethought organizations of Barcelona and its surroundings and also the freethought organizations of the rest of Catalonia. The second part analyses the main spheres of intervention of the Catalan freethought movement: the fight for controlling women's consciousness, the secular education and the civil ritualism, that are examined in three different chapters. The investigation, therefore, has, as main points, the analysis of the structure of the Catalan freethought movement and its cultural resources and practices. These resources were, in fact, essential to modelate very plural freethought identities that made almost impossible the creation of unitary organizations but, at the same time, explain the capacity of concurrence and mobilization of the Catalan freethought at the end of the 19th century and the start of the 20th.

Keywords

Lliure pensament; Librepensamiento; Free thought; Anticlericalisme; Anticlericalismo; Anti-clericalism; Història contemporània; Historia contemporánea; Modern history; Història de les idees; Historia de las ideas; Ideology history; Catalunya; Cataluña; Catalonia

Subjects

14 - Philosophical Systems and points of view

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

APM_TESI.pdf

3.382Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)