Contribucions a l’Aprenentatge Actiu basades en el Model Tecnològic, Pedagògic i Curricular de Mishra i Koehler

Autor/a

Canaleta Llampallas, Javier

Director/a

Vicent Safont, Lluís

Codirector/a

Climent Ferrer, August,

Fecha de defensa

2016-01-19

Páginas

143 p.



Departamento/Instituto

Universitat Ramon Llull. La Salle

Resumen

Mitjançant les diferents publicacions que s’inclouen en aquesta tesi per compendi, es presenta el treball realitzat dins de l’àmbit de la investigació educativa i innovació docent. Concretament es presenten les aportacions realitzades basades en el Model Tecnològic, Pedagògic i Curricular de Mishra i Koehler (2006). Per poder garantir un entorn d’aprenentatge hi ha diversos elements vertebradors que cal considerar. Per una banda les metodologies d’aprenentatge a aplicar tenint en compte els continguts curriculars que cal impartir. En segon lloc és imprescindible considerar les Tecnologies de la Informació i Comunicacions com un element clau a l’hora de dissenyar l’entorn d’aprenentatge. Finalment caldrà tenir mecanismes contrastats per tal de poder avaluar l’aprenentatge i assegurar que s’ha assolit els objectius que s’esperaven de manera eficaç i eficient. Aquesta tesi doctoral presenta un conjunt de contribucions en els diferents elements que formen part del procés d’ensenyament-aprenentatge. Per estructurar aquestes aportacions s’ha fet servir com a marc conceptual del treball de recerca el Model Tecnològic, Pedagògic i Curricular (més conegut com a TPACK) de Mishra i Koehler. D’aquesta manera es presentarà el treball realitzat en l’àmbit de les metodologies docents innovadores, com són l’anàlisi crítica realitzada mitjançant casos o el disseny de noves estratègies per afavorir l’aprenentatge actiu. També hi haurà contribucions en l’àmbit de les Tecnologies de la Informació i Comunicacions (TIC), per integrar-les dins del procés d’ensenyament-aprenentatge i utilitzar-les com a eina necessària per la implantació eficient. Es farà especial èmfasi en els processos d’avaluació, concretament en l’avaluació per competències, com un mecanisme primordial per garantir l’assoliment de l’aprenentatge, presentant nous models d’avaluació i, com a partir d’aquesta informació recollida, es pot extreure coneixement de l’estudiant per millorar els processos d’aprenentatge.


A través de las diferentes publicaciones que se incluyen en esta tesis por compendio, se presenta el trabajo realizado en el ámbito de la investigación educativa y la innovación docente. Concretamente se presentan las aportaciones realizadas basadas en el Modelo Tecnológico, Pedagógico y Curricular de Mishra y Koehler (2006). Para poder garantizar un entorno de aprendizaje efectivo hay diversos elementos vertebradores que es necesario considerar. Por un lado las metodologías de aprendizaje a aplicar teniendo en cuenta los contenidos curriculares que se deben impartir. En segundo lugar es imprescindible considerar las Tecnologías de la Información y Comunicaciones como un elemento clave en el diseño del entorno de aprendizaje. Finalmente es necesario tener mecanismos contrastados para poder evaluar el aprendizaje y asegurar que se han alcanzado los objetivos que se habían propuesto de manera eficaz y eficiente. Esta tesis doctoral presenta un conjunto de contribuciones relacionadas con los diferentes elementos que forman parte del proceso de enseñanza-aprendizaje. Para estructurar dichas aportaciones se ha utilizado como marco conceptual del trabajo de investigación el Modelo Tecnológico, Pedagógico y Curricular (más conocido como TPACK) de Mishra y Koehler. De este modo se presentará el trabajo realizado en el ámbito de las metodologías docentes innovadoras, como el análisis crítico realizado mediante el estudio de casos o el diseño de nuevas estrategias para potenciar el aprendizaje activo. También se expondrán las contribuciones hechas en el ámbito de las Tecnologías de la Información y Comunicaciones (TIC), para integrarlas dentro del proceso de enseñanza-aprendizaje y utilizarlas como herramienta necesaria para una implantación eficiente. Se hará especial énfasis en los procesos de evaluación, concretamente en la evaluación por competencias, como un mecanismo primordial per garantizar la adquisición del aprendizaje, presentando nuevos modelos de evaluación i, cómo a partir de la información obtenida se puede extraer conocimiento del estudiante para mejorar los procesos de aprendizaje.


This PhD dissertation is a compendium of publications in the field of educational research and pedagogical innovation. These articles are based on the Technological Pedagogical Content Knowledge (TPCK) Framework by Mishra and Koehler (2006). In order to guarantee an effective learning environment, different aspects need to be considered. On the one hand, the learning methods should be applied in line with the curricular contents to be taught. On the other hand, it is essential to take into account Information and Communication Technologies as a key element in the syllabus design. Finally, it is necessary to count with contrasted mechanisms to assess the learning process and ensure that the aims have been achieved effectively and efficiently. This PhD dissertation presents a series of contributions related to the different elements that form part of the learning and teaching process. The research has been structured around the conceptual framework provided by the Technological Pedagogical Content Knowledge (TPCK) Framework by Mishra and Koehler. Research has been carried out in the context of innovative pedagogical methodologies such as critical analysis through case studies or the design of new strategies to foster active learning. We shall also present the contributions made to integrate Information and Communication Technologies (ICT) in this process and use them as indispensable tools for an efficient implementation to take place. Special emphasis will be laid on evaluation processes, specifically on competencies assessment as a primordial mechanism to guarantee the achievement of learning by presenting new assessment models, and on how, from the gathered information, the students’ knowledge can be gauged so as to improve their learning processes.

Palabras clave

Aprenentatge; Ensenyament; Avaluació; Competències; TIC; Metodologies; TPACK; Learning; Tecnologia

Materias

004 - Informática; 37 - Educación. Enseñanza. Formación. Tiempo libre; 378 - Enseñanza superior. Universidades; 62 - Ingeniería. Tecnología

Área de conocimiento

Enginyeria i Arquitectura

Nota

Tesi per compendi de publicacions

Documentos

Tesi_Javier_Canaleta_TDX.pdf

1.766Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)