Análisis de la factibilidad de la posición semi-incorporada en los pacientes críticos sometidos a ventilación mecánica invasiva. Proyecto Capcri.

Author

Llauradó Serra, Mireia

Director

Jiménez Herrera, María Francisca

Sandiumenge Camps, Alberto

Date of defense

2015-06-19

Legal Deposit

T 1716-2015

Pages

289 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria

Abstract

Justificació: La posició semiincorporada (PS) (elevació del capçal a >30º) en pacients amb ventilació mecànica s’inclou dins les guies de prevenció de la pneumònia associada a ventilació mecànica. En canvi, la seva aplicació està per sota del recomanat i la mitjana d’elevació del capçal es situa en 21-30º segons diferents autors. Objectius: Conèixer els factors relacionats amb el compliment de la PS. Avaluar els factors influents segons els professionals. Metodologia: Estudi observacional, prospectiu realitzat a 6 unitats de cures intensives (UCIs) espanyoles. Es va crear i validar un qüestionari mitjançant el mètode Delphi. Es va mesurar el capçal tres vegades al dia durant un màxim de 28 dies amb el mesurador BOSCH GLM80® a tots els pacients inclosos. En cas d’incompliment, es va preguntar la causa a la infermera. Es va realitzar un anàlisi estadístic bivariat i multivariat. Resultats: Es van incloure 276 pacients amb 6894 observacions. El 45.9% estava per sota de 30º. L’elevació mitjana va ser de 30.1(6.7)º i el compliment dels pacients del 53.6(26.1)%. Es van obtenir 223 qüestionaris. Els factors associats a major compliment van ser la unitat, l’experiència de la infermera, el catèter de pressió intracranial, els llits amb mesurador del capçal, la patologia mèdica, neurocrítica o quirúrgica i l’edat del pacient. Contràriament, els factors associats a menor compliment van ser el torn, el decúbit lateral, el reemplaçament renal, l’abdomen obert, la teràpia de buit abdominal i l’agitació. Els principals motius d’incompliment, segons les infermeres, van ser la percepció visual, l’accés femoral pel reemplaçament renal, la inestabilitat hemodinàmica i l’agitació. Els factors descrits com més influents segons el qüestionari van ser les contraindicacions per la PS, la incomoditat o desig del pacient, l’abdomen obert, el reemplaçament renal amb accés femoral i la disponibilitat de llits amb mesurador del capçal.


Justificación: La posición semiincorporada (PS) (elevación del cabezal >30º) en pacientes con ventilación mecánica se incluye dentro las guías de prevención de la neumonía asociada a ventilación mecánica. Sin embargo, su aplicación está por debajo del recomendado y la media de elevación del cabezal se sitúa entre los 21º-30º según diferentes autores. Objetivos: Conocer los factores relacionados con el cumplimiento de la PS. Evaluar los factores influyentes según los profesionales. Metodología: Estudio observacional, prospectivo realizado en 6 unidades de cuidados intensivos (UCIs) españolas. Se creó y validó un cuestionario mediante el método Delphi. Se midió el cabezal tres veces al día durante un máximo de 28 días con el medidor BOSCH GLM80® a todos los pacientes incluidos. En caso de incumplimiento, se preguntó la causa a la enfermera. Se realizó un análisis estadístico bivariado y multivariado. Resultados: Se incluyeron 276 pacientes con 6894 observaciones. El 45.9% de ellas estuvo por debajo de 30º. La elevación media fue de 30.1(6.7)º y el cumplimiento de los pacientes del 53.6(26.1)%. Se obtuvieron 223 cuestionarios. Los factores asociados a mayor cumplimiento fueron la unidad de estudio, la experiencia de la enfermera, el catéter de presión intracraneal, las camas con medidor del cabezal, la patología médica, neurocrítica o quirúrgica y la edad del paciente. Contrariamente, los factores asociados a menor cumplimiento fueron el turno, el decúbito lateral, el reemplazo renal, el abdomen abierto, la terapia de vacío abdominal y la agitación. Los principales motivos de incumplimiento, según las enfermeras, fueron la percepción visual, el acceso femoral para el reemplazo renal, la inestabilidad hemodinámica y la agitación. Los factores descritos como más influyentes según el cuestionario fueron las contraindicaciones para la PS, la incomodidad o deseo del paciente, el abdomen abierto, el reemplazo renal con acceso femoral y la disponibilidad de camas con medidor del cabezal.


Background: Semirecumbent position (SP) (head of bed elevation >30º) in patients with mechanical ventilation is included in ventilator-associated pneumonia prevention’ guidelines. However, its application is below the recommended and the mean elevation angle is about 21-30º depending on the author. Aims: To know the related factors with SP compliance. To evaluate the influencing factors according to the professionals. Methodology: Observational, prospective study carried out in 6 Spanish intensive care units (ICUs). A questionnaire was created and validated through Delphi method. The head of bed elevation was measured thrice a day for a maximum of 28 days with the Device BOSCH GLM80® to all included patients. In case of non-compliance, the investigator asked the cause to the nurse. Bivariate and multivariate statistical analyses were performed. Results: Two hundred and seventy six patients were included representing 6894 measurements. The 45.9% of them were below 30º. The mean elevation was 30.1(6.7)º and patients’ compliance was 53.6(26.1)%. Two hundred and twenty three questionnaires were obtained. The factors related to an increased compliance were the intensive care unit, nursing experience, intracranial pressure catheter, beds with a head of bed measurement device, the type of pathology (medical, neurocritical or surgical) and patient’s age. On the opposite, the factors related to a decreased compliance were the nursing shift, lateral position, renal replacement, open abdomen, abdominal vacuum assisted therapy and agitation. The main causes for non-compliance according to the nurses were visual perception, femoral access for renal replacement, hemodynamic instability and agitation. The most influencing factors according to the questionnaire were SP contraindications, discomfort or patient’s desire, open abdomen, renal replacement with femoral access and availability of beds with head of bed elevation measurement device.

Keywords

pacient crític; posició semiincorporada; cuidatges infermeria; paciente crítico; posición semiincorporada; cuidados enfermería; critically ill patient; semirecumbent position; nursing care

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention; 616 - Pathology. Clinical medicine

Documents

tesis final v4.pdf

12.64Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)