Orígenes de la Publicidad moderna (1800-1925). La aparición de la dirección y la gestión de cuentas como función profesional en las agencias de publicidad modernas

Author

Solanas García, Isabel

Director

Sabaté López, Joan

Date of defense

2011-07-21

Legal Deposit

B. 30305-2011

Pages

562 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna

Abstract

El present treball de recerca té el propòsit de mostrar els orígens de la funció de direcció i gestió de comptes, una especialitat professional característica de les agències de publicitat modernes, que tenen els seus inicis en l’últim terç del segle XIX. Per aquest motiu, s’indaga en les principals circumstàncies contextuals que van propiciar el naixement de la publicitat moderna i de les agències de publicitat, i s’exposa de quina manera van afavorir l’evolució d’aquestes companyies, l’aparició de l’especialització professional i, conseqüentment, de diferents perfils professionals. A finals del segle XIX, les agències de publicitat ja mostren una organització interna complexa i ofereixen diversos serveis publicitaris. El treball incideix especialment en les relacions i la dinàmica professional que s’estableix entre els anunciants, les agències i els mitjans, en el període d’estudi indicat, a objecte de mostrar com es va forjar la figura del professional de comptes. Així mateix, la tesi contempla com el desenvolupament de la publicitat moderna i la professionalització de les agències –en gran part afavorit per les necessitats d’extensió i intensificació de la distribució per part dels anunciants i, conseqüentment, per les seves noves necessitats de comunicació - es produeix en un context on ja trobem nombrosos exemples d’una nova mentalitat i forma de gestionar els negocis i on també es comença a veure la presència del màrqueting. A finals del segle XIX, ja es constata la presència d’uns especialistes que assumeixen gran part de les funcions pròpies dels professionals de comptes. A la dècada de 1910, i començaments dels anys 20, aquesta figura professional ja està definida i formalitzada i la seva presència es constata en algunes agències, en què, a més, ocupa una posició preferent en la seva estructura organitzativa.


El presente trabajo de investigación tiene el propósito de mostrar los orígenes de la función de dirección y gestión de cuentas, una especialidad profesional característica de las agencias de publicidad modernas, que tienen su origen en el último tercio del siglo XIX. Para ello, se indaga en las principales circunstancias contextuales que propiciaron el surgimiento de la publicidad moderna y de las agencias de publicidad y se expone de qué modo favorecieron la evolución de estas compañías, la aparición de la especialización profesional y, consecuentemente, de distintos perfiles profesionales. A finales del siglo XIX las agencias de publicidad ya muestran una organización interna compleja y ofrecen diversos servicios publicitarios. El trabajo hace una especial incidencia en las relaciones y dinámica profesional que se establece entre los anunciantes, las agencias y los medios, en el periodo de estudio indicado, con objeto de mostrar cómo se fue forjando la figura del profesional de cuentas. Asimismo, la tesis contempla cómo el avance de la publicidad moderna y la profesionalización de las agencias -en gran parte propiciado por las necesidades de extensión e intensificación de la distribución por parte de los anunciantes y, consecuentemente, por las nuevas necesidades de comunicación de éstos- se produjo en un contexto donde ya hay numerosas muestras de una nueva mentalidad y forma de gestionar los negocios y en el que se empieza a vislumbrar la presencia del marketing. A finales del siglo XIX ya se constata la presencia de unos especialistas que asumen gran parte de las funciones propias de los profesionales de cuentas. En la década de 1910 y principios de los años 20, esta figura profesional ya está definida y formalizada y su presencia se constata en diversas agencias, en las que, además, ocupa una posición preferente en su estructura organizativa.


The purpose of this research work is to show the origins of the function of account management and administration, a characteristic professional specialisation of modern advertising agencies which arose in the last third of the 19th century. To do this, an examination is made of the main features of the context that gave rise to the emergence of modern advertising and advertising agencies, and a description is given of the way they favoured the evolution of these companies, the appearance of professional specialisation and, consequently, of different professional profiles. By the end of the 19th century advertising agencies already had a complex internal organisation and provided a variety of advertising services. This work focuses especially on the relationships and professional dynamics that developed among advertisers, agencies and the media in the period under study in order to show how the role of the accounts professional was gradually shaped. The thesis also looks at how the progress of modern advertising and the professionalization of the agencies –in large part brought about by the advertisers’ need to expand and intensify their distribution and, consequently, by their new communication needs- took place in a context in which there already existed numerous examples of a new mentality and way of managing business, and in which marketing was starting to make its appearance. By the late 19th century the presence of specialists performing a large part of the functions typical of accounts professionals was already evident. By the 1910s and early 20s this professional role was already well-defined and formalised, and present in various agencies, in whose organisational structure, moreover, it occupied a prominent position.

Keywords

Direcció de comptes; Gestió de comptes; Departament de comptes; Direcció de cuentas; Gestión de cuentas; Departamento de cuentas; Account Management; Account Administration; Account Department

Subjects

65 - Communication and transport industries. Accountancy. Business management. Public relations

Knowledge Area

Comunicació i Humanitats (Publicitat)

Documents

TESIS.ISABEL SOLANAS.pdf

12.51Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)