Esteban Salazar Chapela en su época: obra literaria y periodística (1923-1939)

Author

Montiel Rayo, Francisca

Director

Aznar Soler, Manuel

Date of defense

info:eu-repo/date/embargoEnd/2011-07-19

2005-09-26

ISBN

9788469416174

Legal Deposit

B-29255-2001

Pages

1527 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Filologia Espanyola

Abstract

El treball reconstrueix la trajectòria professional d’Esteban Salazar Chapela des dels seus inicis fins l’acabament de la guerra civil. L’anàlisi de l’esmentat corpus (ressenyes critiques, articles d’opinió i obres narratives) permet determinar les principals característiques de la seva obra literària i periodística, conèixer les seves conviccions estètiques i ideològiques al llarg de més d’una dècada i precisar la influència que va rebre d’algunes de les figures més rellevants d’aquest període, entre les quals es troba José Ortega y Gasset. L’estudi de la seva vinculació a les principals publicacions periòdiques d’aquell moment, de la seva intervenció als debats públics que van sorgir durant els anys vint i els anys trenta i de les relacions personals i professionals que va mantenir llavors ajuden a situar la seva producció i el seu treball en el context en el qual es van desenvolupar, una època que ha estat revisada a partir del camí recorregut per l’escriptor.


El trabajo reconstruye la trayectoria profesional de Esteban Salazar Chapela desde sus inicios hasta la finalización de la guerra civil. El análisis de dicho corpus (reseñas críticas, artículos de opinión y obras narrativas) permite establecer las principales características de su obra literaria y periodística, así como conocer sus convicciones estéticas e ideológicas a lo largo de más de una década y precisar la influencia que tuvieron en él algunas de las figuras más relevantes del mencionado período, entre las que se encuentra José Ortega y Gasset. El estudio de su vinculación a las principales publicaciones periódicas del momento, de su intervención en los debates públicos que surgieron durante las décadas de los veinte y de los treinta y de las relaciones personales y profesionales que mantuvo entonces ayudan a situar su producción y su trabajo en el contexto en el que se desarrollaron, una época que ha sido revisada siguiendo el camino recorrido por el escritor.


This paper reconstructs the career of Esteban Salazar Chapela from the very beginning until the end of the civil war. The analysis of such corpus (critical reviews, opinion articles and narrative works) allows to establish the main features of his literary and journalistic works and get to know his aesthetic and ideologic convictions along more than a decade. It also allows to specify the influence that some of the most relevant figures of the mentioned period had in him. José Ortega y Gasset is one of these relevant figures. The study of his links with the main periodical publications of that time, of his intervention in the public debates that arose during the twenties and the thirties and of the personal and professional relationships that he had at that time are helpful in order to set his production and his work in the context in which it developed, a time that has been gone through by following the writer’s footsteps.

Keywords

Narrativa; Crítica literària; Articles opinió

Subjects

82 - Literature

Knowledge Area

Ciències Humanes

Documents

TFMR01de12.pdf

7.435Mb

TFMR02de12.pdf

8.382Mb

TFMR03de12.pdf

9.034Mb

TFMR04de12.pdf

8.473Mb

TFMR05de12.pdf

5.318Mb

TFMR06de12.pdf

9.877Mb

TFMR07de12.pdf

6.511Mb

TFMR08de12.pdf

8.854Mb

TFMR09de12.pdf

6.648Mb

TFMR10de12.pdf

11.03Mb

TFMR11de12.pdf

8.063Mb

TFMR12de12.pdf

4.576Mb

 

Rights

info:eu-repo/semantics/embargoAccess

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)