Calidad de vida en los adolescentes con escoliosis idiopática: una comparación transcultural entre métodos de intervención

Author

D'Agata, Elisabetta

Director

Pérez Testor, Carles

Codirector

Cigoli, Vittorio

Date of defense

2011-07-01

Legal Deposit

B. 27513-2011

Pages

199 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport Blanquerna

Abstract

Aquesta tesi tracta de la Qualitat de vida dels adolescents amb Escoliosi idiopàtica (EIA) quan ese sotmeten a tractament conservador. Així mateix, concepte central és el de Qualitat de Vida relacionat amb la Salut (QVRS), dins del model biopsicosocial. Es tracta d'un model complex i multicausal, on ment i cos estan estrictament inter-relacionats. Per tant, considerem també: l'auto-imatge, l'estrès i la família. En l'EIA, definida com una desviació lateral de la columna associada a una rotació, es presenten dos factors importants: un possible deteriorament de l 'auto-imatge i una vivència de pèrdua de perfecció, per part dels pacients i dels seus pares. Potencials factors que poden dificultar l'elaboració d'aquest dol són la incertesa en relació a l'evolució de la corba i una possible herència genètica, normalment a càrrec de les mares. Els mètodes de intervencions, en relació a la gravetat de la deformació, comprenen: la simple observació, el tractament conservador amb corset i fisioteràpia, l'operació quirúrgica i/o la fisioteràpia. En relació a un interès sempre més fort per part d'investigadors i clínics, es van crear instruments de mesura que varien des dels genèrics als específics i als super-específics. Arran dels limitats estudis sobre els impactes de la fisioteràpia i del tractament “mixt” que inclou corset i fisioteràpia, hem dut a terme una investigació comptant amb una mostra d'adolescents provinents de dos centres, a Barcelona i a Milà. Els instruments utilitzats van ser: un qüestionari de dades soci-demogràfic, el test d'autoestima de Rosenberg, l'Autoconcepte Forma 5, l'Escala de satisfacció amb el propi cos, el SRS-22, el BSSQ (corset).es/it. Es van realitzar 4 estudis. El primer va ser un estudi de tipus descriptiu sobre la mostra. El segon, una comparació entre els dos grups de fisioteràpia de Milà i de Barcelona, va revelar un augment de la CVRS amb referència al Dolor en el grup de Milà; els dos Tractaments van tenir efectes diferents sobre l'AF-Emocional i el SRS-Autoimatge, amb puntuacions més altes en el grup de Barcelona. El tercer, una comparació entre el grup de fisioteràpia i el mixt en la mostra de Milà , va ensenyar una millora en CVRS quant a Dolor al llarg del temps en el grup de fisioteràpia en contra d'una reducció en el grup mixt. El quart, una comparació entre el grup de fisioteràpia i el sense tractament en la mostra de Barcelona, va indicar que independentment del tractament, hi va haver-una reducció de l'Auto concepte familiar. Tenint en compte el limitat nombre de la mostra, la seva composició heterogènia, les eines utilitzades, es plantegen investigacions més completes en el futur.


Esta tesis trata de la Calidad de vida de los adolescentes con Escoliosis idiopática (EIA) cuando se someten a tratamiento conservador. Asimismo, concepto central es el de Calidad de Vida relacionado con la salud (CVRS), dentro del modelo biopsicosocial. Se trata de un modelo complejo y multicausal, donde mente y cuerpo están estrictamente inter-relacionados. Por lo tanto, consideramos también: la autoimagen, el estrés y la familia. En la EIA, definida como una desviación lateral de la columna asociada a una rotación, se presentan dos factores importantes: un posible deterioro de la autoimagen y una vivencia de pérdida de perfección, por parte de los pacientes y de sus padres. Potenciales factores que pueden dificultar la elaboración de este duelo son la incertidumbre en relación a la evolución de la curva y una posible herencia genética, normalmente a cargo de las madres. Los métodos de intervenciones, en relación a la gravedad de la deformación, comprenden: la simple observación, el tratamiento conservador con corsé y fisioterapia, la operación quirúrgica y/o la fisioterapia. En relación a un interés siempre más fuerte por parte de investigadores y clínicos, se crearon instrumentos de medición que varían desde los genéricos a los específicos y a los superespecíficos. A raíz de los limitados estudios sobre los impactos de la fisioterapia y del tratamiento “mixto” que incluye corsé y fisioterapia, hemos llevado a cabo una investigación contando con una muestra de adolescentes provenientes de dos centros, en Barcelona y en Milán. Los instrumentos utilizados fueron: un cuestionario de datos-socio-demográfico, el test de autoestima de Rosenberg, el Autoconcepto Forma 5, la Escala de satisfacción con el propio cuerpo, el SRS-22, el BSSQ (corsé).es/it. Se realizaron 4 estudios. El primero fue un estudio de tipo descriptivo sobre la muestra. El segundo, una comparación entre los dos grupos de fisioterapia de Milán y de Barcelona, reveló un aumento de la CVRS con referencia al Dolor en el grupo de Milán; los dos Tratamientos tuvieron efectos diferentes sobre el AF-Emocional y el SRS-Autoimagen, con puntuaciones más altas en el grupo español. El tercero, una comparación entre el grupo de fisioterapia y el mixto en la muestra de Milán, enseñó una mejora en CVRS en cuanto a Dolor a lo largo del tiempo en el grupo de fisioterapia en contra de una reducción en el grupo mixto. El cuarto, una comparación entre el grupo de fisioterapia y el sin tratamiento en la muestra de Barcelona, indicó que indiferentemente de l tratamiento, hubo una reducción del Autoconcepto familiar. Teniendo en cuenta el limitado numero de la muestra, su composición heterogénea, las herramientas utilizadas, se plantean investigaciones más completas en futuro.


The present thesis deals with the quality of life of adolescents with idiopathic scoliosis (EIA) when subjected to conservative treatment. Besides, the main concept is the quality of life related to health (HRQOL), within the biopsychosocial model. This is a complex and multi-causal model, where mind and body are strictly interrelated. Therefore, we consider the following elements: self-image, stress and family. In the EIA, defined as a lateral deviation of the spine associated with a rotation, there are two important factors: a possible deterioration of the self-image and a feeling of the lost perfection perceived by the patients and their parents. Potential factors that may hinder the development of this grief are the uncertainty regarding the evolution of the curve and the possible genetic inheritance, usually from maternal side. The methods of intervention in relation to the severity of the deformity may be listed as follows: the simple observation, the conservative treatment with braces and physiotherapy, surgery and / or physiotherapy. With regard to the ever-stronger interest shown by researchers and clinicians, measurement tools ranging from generic to specific and super-specific have been created. Because of the limited studies on the impacts of the physiotherapy treatment and the "mixed" one, including brace and physical therapy, we investigated a sample of adolescents from two centres, in Barcelona and in Milan. The instruments used were a socio-demographic questionnaire, the Rosenberg self-esteem test, the Self-concept Form 5, the Scale of satisfaction with one's body, the SRS-22, BSSQ (brace). The following four studies were conducted . The first was a description of the sample. The second, a comparison between the two groups – from Milan and from Barcelona-, showed an increase of “pain referred HRQOL” in the Milan group; the two treatments had different effects on the AF-Emotional and SRS-Self-image, with higher scores in the Spanish group. The third, a comparison between the physiotherapy group and the mixed one in the sample from Milan, showed an improved “pain referred HRQOL” with the passing of time in the physiotherapy group against a reduction in the mixed group. The fourth, a comparison between the physiotherapy group and the untreated one in the sample from Barcelona, indicated that regardless of the treatment, there was a reduction of the family self-concept. Given the limited sample numbers, its heterogeneous composition, the tools used, the present study requires a more extensive investigation in the future.

Keywords

Qualitat de vida relacionada amb la salut; Adolescència; Escoliosi Ideopàtica; Tractament conservador; Fisioteràpia; Autoimatge; Calidad de vida relacionada con la salud; Adolescencia; Escoliosis ideopática; Tratamiento conservador; Fisioterapia; Autoimagen; Health related Quality of Life; Adolescence; Idiopathic Scoliosis; Conservative Treatment; Physiotherapy; Self Image

Subjects

159.9 - Psychology

Knowledge Area

Psicologia

Documents

tesis D'Agata.pdf

1.078Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)