Estudi longitudinal de les funcions neurocognitives en pacients amb un primer episodi psicòtic de l’espectre esquizofrènic investigades per variables del neurodesenvolupament

Autor/a

Campanera i Reig, Sílvia

Director/a

Barrantes-Vidal, Neus

Fañanás Saura, Lourdes

Fecha de defensa

2014-12-12

ISBN

9788449049033

Depósito Legal

B-26413-2015

Páginas

188 p.



Departamento/Instituto

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Dret Públic i de Ciències Historicojurídiques

Resumen

Els dèficits cognitius constitueixen una característica nuclear en els episodis psicótics de l'espectre esquizofrènic. La present tesi analitza els dèficits cognitius en pacients amb un primer episodi de psicosi de l'espectre esquizofrènic. A la vegada explora variables de personalitat i del neurodesenvolupament que poden influir en el rendimcnt cognitiu d'aquests pacients. Un altre punt que analitza la present investigació és el rendiment cognitiu dels familiars de primer grau (pares i germans) dels pacients que han presentat un primer episodi de psicosi de l'espectre esquizofrènic. Es realitza un estudi longitudinal, als tres anys del primer episodi, en pacients que presenten estabilitat clínica, per tal de valorar si s'observa millora en el rendiment cognitiu. Els resultals de la present investigació mostren un dèficit cognitiu generalitzat en els pacients amb un primer episodi psicòtic de l'espectre esquizofrènic. Es mantenen en el temps els dèficits en atenció, atenció sostinguda i funcions executives; però amb millora del rendiment cognitiu en el retest en memòria verbal. Els familiars de primer grau, pare, mare i germans, presenten un major dèficits cognitiu en atenció, atenció sostinguda i funcions executives; amb un millor rendiment cognitiu en el domini neurocognitiu de la memòria.


Cognitive deficits are a feature role in the spectrum of schizophrenic psychotic episodes.The goal of is thesis is examines the cognitive deficits in patients with a first episode of schizophrenic psychosis spectrum. Al the same time exploring the neurodevelopment and personality variables, that may influence cognitive performance in these patients.Another point is that this research examines the cognitive performance of first-degree relatives (parents and siblings), of patients with a first episode of psychosis in schizophrenic spectrum.Performing a longitudinal study, three years after the first episode, in patients with clinical stability, in order to assess whether observed improvements in cognitive performance.The results of this research show a generalized cognitive deficit in patients with a first psychotic episode schizophrenic spectrum. This impairment is maintained over time. Main deficits are in attention, sustained attention and executive functions; but with improved cognitive performance in verbal memory in the retest.The first-degree relatives, father, mother and brothers, have a higher cognitive impairment in attention, sustained attention and executive functions; with better cognitive performance on memory neurocognitive domain.

Materias

37 - Educación. Enseñanza. Formación. Tiempo libre

Área de conocimiento

Ciències de la Salut

Documentos

scir1de1.pdf

1.172Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)