Role of point-of-care tests in adults with acute haryngitis in primary care.

Autor/a

Calviño Domínguez, Olga

Director/a

Hernández Anadón, Silvia

Llor Vilà, Carles

Fecha de defensa

2015-07-10

Depósito Legal

T 1415-2015

Páginas

163 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Resumen

Objectiu. L’objectiu d’aquesta tesi fou avaluar la validesa de dos tests antigènics ràpids (TAR) immunocromatogràfics en pacients amb alta sospita de presentar faringitis per estreptococ β-hemolític del grup A (EBHGA). A més, s’avaluà la repetició del TAR en pacients amb una prova prèviament negativa i es determinà també l’associació dels nivells de proteïna C reactiva (PCR) amb l’etiologia de la faringitis en quatre subestudis observacionals prospectius duts a terme entre 2007 i 2012 en un centre de salut. Mètodes. S’inclogueren pacients de 14 anys o més amb clínica de faringitis aguda i almenys dos criteris de Centor. Tots els pacients van ser sotmesos almenys a un frotis faringoamigdalar per a cultiu microbiològic. S’empraren dos dispositius de TAR i la PCR utilitzada va ser el QuickRead/Go. Resultats. S’analitzaren un total de 686 pacients. La prevalença de EBHGA varià entre el 22% i el 24,8%. La prevalença d’estreptococ del grup C varià entre el 8,8% i el 15,8%. La sensibilitat de la prova de OSOM Strep A va ser del 95%, amb una especificitat del 93%, un valor predictiu positiu del 79,2% i un valor predictiu negatiu del 98,5%. Aquests resultats foren 96,4%, 91,6%, 79,1% i 98,7%, respectivament, amb la repetició del TAR en aquells pacients amb un primer resultat negatiu. Els resultats obtinguts amb l’ús de l’Analyz-Strep A foren 93,6%, 93%, 88%, i 96,4%. Les concentracions més altes de PCR correspongueren als pacients que presentaven infecció per l’estreptococ del grup C amb un valor mig de 56,3 mg/l. Conclusions. Els principals resultats d’aquests estudis mostren la utilitat d’una determinació única d’un TAR, sense que sigui necessari repetir un altre TAR quan el resultat inicials és negatiu. Aquest estudi també mostra que la PCR no resulta útil per distingir els pacients amb infecció per EBHGA.


Objetivo. El objetivo de esta tesis fue evaluar la validez de dos tests antigénicos rápidos (TAR) inmunocromatográficos en pacientes con alta sospecha de presentar faringitis por estreptococo β-hemolítico del grupo A (EBHGA). Además, se evaluó la repetición del TAR en pacientes con una prueba previamente negativa y se determinó también la asociación de los niveles de proteína C reactiva (PCR) con la etiología de la faringitis en cuatro subestudios observacionales prospectivos realizados entre 2007 y 2012 en un centro de salud. Métodos. Se incluyeron a pacientes de 14 años o más con clínica de faringitis aguda y al menos dos criterios de Centor. Todos los pacientes fueron sometidos al menos un frotis faringoamigdalar para cultivo microbiológico. Se analizaron dos TAR y el aparato de PCR usado fue el QuickRead/Go. Resultados. Se estudiaron un total de 686 pacientes. La prevalencia de EBHGA varió entre el 22% y el 24,8%. La prevalencia de estreptococo del grupo C varió entre el 8,8% y el 15,8%. La sensibilidad de la prueba de OSOM Strep A fue del 95%, con una especificidad del 93%, un valor predictivo positivo del 79,2% y un valor predictivo negativo del 98,5%. Estos resultados fueron 96,4%, 91,6%, 79,1% y 98,7%, respectivamente, con la repetición del TAR en aquellos pacientes con un primer resultado negativo. Los resultados con el uso de Analyz-Strep A fueron 93,6%, 93%, 88%, y 96,4%. Las concentraciones más altas de PCR correspondieron a los pacientes que presentaban infección por el estreptococo del grupo C con un valor medio de 56,3 mg/l. Conclusiones. Los principales resultados de estos estudios muestran la utilidad de una determinación única de un TAR, sin que sea necesario repetir otro TAR en los resultados negativos. Este estudio también muestra que la PCR no es útil para distinguir los pacientes con infección por EBHGA.


Objective. The aim of this thesis was to evaluate the validity of two immunochromotographic rapid antigen detection tests (RADT) in patients highly suspected of presenting pharyngitis by group A β-haemolytic streptococci (GABHS). In addition, the repetition of the RADT in patients with a previously negative test was also evaluated, and the association of C-reactive protein (CRP) levels with aetiology of pharyngitis was also determined in four prospective observational substudies carried out from 2007 to 2012 carried out in a primary care centre. Methods. Patients aged 14 or older with acute pharyngitis and at least two Centor criteria were consecutively recruited. All the patients underwent at least a pharyngotonsillar swab for microbiological culture. Two different RADTs were used and the CRP rapid test used was the QuickRead/Go device. Results. A total of 686 patients were studied. The prevalence of GABHS ranged from 22% to 24.8%. The prevalence of group C streptococcus ranged from 8.8% to 15.8%. The sensitivity of the OSOM Strep A test among patients was 95%, with a specificity of 93%, a positive predictive value of 79.2%, and a negative predictive value of 98.5%. These results were 96.4%, 91.6%, 79.1% and 98.7%, respectively, with the repetition of the RADT in patients with a first negative RADT result. These results were 93.6%, 93%, 88%, and 96.4% with the use of Analyz-Strep A Rapid test. The highest CRP concentrations were observed among patients with group C streptococcal infection with a mean value of 56.3 mg/l. Conclusions. The main result of these studies shows the usefulness of a single RADT determination for the diagnosis of GABHS infection with the repetition of RADT in those with a previous negative result being unnecessary. This study also shows that CRP is not useful for distinguishing patients with GABHS infection.

Palabras clave

faringitis aduda; proves de diagnòstic ràpid; validació; faringitis aguda; pruebas diagnóstico rápido; validación; acute paharyngitis; Point-of-care tests; validation

Materias

61 - Medicina; 616.9 - Enfermedades infecciosas y contagiosas. Fiebres

Documentos

tesi Olga Calviño.pdf

9.396Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)