Aproximacions i estudis nous CSAs. Adamantil, Fluorenil i altres derivats tipus Pirkle

Author

Almer Surribas, Sandra

Director

Vigili Moya, Albert

Date of defense

2001-09-28

ISBN

846997694X

Legal Deposit

B.10847-2002



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Química

Abstract

En la present tesi s'ha avançat en el coneixement de la influència de l'estructura molecular en la capacitat d'acció com a agent de solvatació quiral (CSA). S'han preparat i estudiat diversos compostos derivats de l'alcohol de Pirkle, substituint la part aromàtica per grups fluorenil o naftacenil i modificant el substituent del carboni quiral per grups adamantil o tert-butil. Aquests estudis inclouen la síntesi i la resolució d'aquestes molècules, la seva aplicació sobre mostres diastereoisomériques i el seu posterior estudi per ressonància magnètica nuclear i càlculs de mecànica molecular. <br/>Els resultats obtinguts mostren que el compost 1-adamantil-9-antrilmetanol presenta una barrera de rotació elevada de l'enllaç C9-C11 que es pot determinar per mitjà del mètode descrit en el nostre laboratori basat en la transferència de nOe entre diversos nuclis. El comportament d'aquest compost com agent de solvatació és comparable al comportament del compost 1-(9-antril)-2,2-dimetilpropanol.<br/>Per altra banda, els compostos derivats del grup fluorè, 1-(9H-9-fluorenil)-2,2-dimetilopropanol i 1-(9H-9-fluorenil)-2,2,2-trifluoroetanol, presenten una conformació preferent que situa els tres anells coplanars i el substituent de forma perpendicular entre ells. De les tres conformacions alternades de l'enllaç C9-C10, és la que te el grup hidroxil per sobre de l'anell de fluorè la més estable i la única que s'observa en l'espectre de protó de RMN.<br/>S'ha pogut disposar del 2,2,2-trifluoro-1-(5-naftacenil)etanol, però aquest compost s'ha mostrat molt inestable en condicions de laboratori ja que descomposa després de poques hores de la seva síntesi.<br/>S'han preparat els diésters derivats de l'àcid adamantandioic i antracendioic del a,a'-bis(trifluorometil)-9,10-antracendimetanol que es presenta com les primeres aproximacions en la preparació de cavitats quirals antracenderivades. Així doncs, són un bon punt de partida per la seva ciclació en la preparació de compostos cíclics de relació molar 2:2.


The present work it's a progress in the knowledge of the influence of the molecular structure in its acting capacity as a chiral solvating agent (CSA). There are a study and preparation of several compounds coming from derived of Pirkle's alcohol where the anthryl ring is substituted by fluorenyl and naphtacenyl groups.<br/>Adamanthyl and tert-butyl groups are used instead of trifluoromethyl groups. These studies include the synthesis and the resolution of compounds, its application as a CSA on diastereoisomeric samples and its posterior study by nuclear magnetic resonance and molecular mechanics calculations. <br/>The obtained results show a high rotation barrier of the binding C9-C11 for the compound 1-adamantil-9-antrilmetanol, which can be determined by a method described in our research group based on the transfer of the nOe effect among several atoms. The behaviour of this compound as a chiral solvating agent is similar to the behaviour of the compound 1-(9-antril)-2,2-dimetilpropanol.<br/>On the other hand, the compounds coming from the fluorene group, present a preferential conformation which situates the tree coplanar rings and its substitute in a perpendicular form. The conformational study of C9-C10 bonds demonstrates that the most stable structure show the hydroxyl group over the fluorenyl ring.<br/>We have been able to synthesized 2,2,2-trifluoro-1-(5-naphtacenyl)ethanol, however this compound is very unstable in the laboratory conditions, due to its decomposition after a few hours of its synthesis. <br/>The a,a'-bis(trifluoromethyl)-9,10-anthracenedimethanol, diesther derivatives of 1,3-adamantanedicarboxylic and 9,10-anthracenedicarboxylic acids were prepared. There is a good starting point to obtain high chiral cavities.

Keywords

CSA; Enantiodiferenciació; Cavitats quirals

Subjects

547 - Organic chemistry

Knowledge Area

Ciències Experimentals

Documents

sas01de11.pdf

453.8Kb

sas02de11.pdf

416.1Kb

sas03de11.pdf

1.215Mb

sas04de11.pdf

563.6Kb

sas05de11.pdf

589.7Kb

sas06de11.pdf

361.9Kb

sas07de11.pdf

482.1Kb

sas08de11.pdf

1.003Mb

sas09de11.pdf

685.4Kb

sas10de11.pdf

1.156Mb

sas11de11.pdf

559.7Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)