Desenvolupament d'equips per a la mesura d'esforços entre tractors i ormejos agrícoles per a la realització d'assajos en camp

Autor/a

Pijuan Cases, Jordi

Director/a

Nogués Aymamí, Miquel

Roca Enrich, Joan

Fecha de defensa

2015-07-24

Depósito Legal

L.1440-2015

Páginas

252 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Lleida. Departament d'Informàtica i Enginyeria Industrial

Resumen

L’objectiu d’aquesta tesi és desenvolupar un conjunt d’equips dinamomètrics per a la mesura d’esforços en la unió entre tractors i ormejos agrícoles. Un dels equips d’estudi és un dinamòmetre per a enganxalls tripuntals, que consisteix en dos marcs units mitjançant cèl•lules de càrrega i que s’instal•la entre el tractor i l’ormeig per a la mesura de les components de força i moment en la unió. Els altres dinamòmetres d’estudi són uns enganxalls dinamomètrics per a ormejos remolcats, que consisteixen en uns enganxalls comercials degudament modificats i instrumentats amb galgues extensomètriques per a mesurar les forces en el punt d’unió de l’enganxall. En el desenvolupament d’aquests dinamòmetres es realitza la modelització matemàtica que permet, a partir dels senyals mesurats pels equips, determinar les components de força i moment d’interès en la mesura. Posteriorment, es realitzen assajos de validació per a comprovar el correcte funcionament dels dinamòmetres i proposar models d'ajust experimental per a la millora de les mesures.


El objetivo de esta tesis es desarrollar un conjunto de equipos dinamométricos para la medida de esfuerzos en la unión entre tractores y aperos agrícolas durante su operación. Uno de los equipos de estudio es un dinamómetro para enganches tripuntales, que consiste en dos marcos unidos mediante células de carga y que se instala entre el tractor y el apero para la medida de las componentes de fuerza y momento en la unión. Los otros dinamómetros de estudio son unos enganches dinamométricos para aperos remolcados, que consisten en unos enganches comerciales debidamente modificados e instrumentados con galgas extensométricas para medir las fuerzas en el punto de unión del enganche. En el desarrollo de estos dinamómetros se realiza la modelización matemática que permite, partiendo de las señales medidas por los equipos, determinar las componentes de fuerza y momento de interés en la medida. Posteriormente, se realizan ensayos de validación para comprobar el correcto funcionamiento de los dinamómetros y proponer modelos de ajuste experimental para la mejora de las medidas.


The objective of this thesis is to develop a set of dynamometric devices for measuring loads between tractors and agricultural implements during their operation. One of the studied dynamometers is a three-point hitch dynamometer, which consists of two frames connected by load cells and which is installed between the tractor and the implement for measuring the components of force and momentum at the joint. The other studied dynamometers are dynamometric hitches for towed implements, which consist of commercial hitches that have been properly modified and instrumented with strain gauges to measure forces at the hitch point. The development of these dynamometers includes the mathematical modeling, obtaining from the measured signals the components of force and momentum at the joint. Afterwards, validation tests have been performed to verify the proper operation of the dynamometers and develop experimental models to improve de measurements.

Palabras clave

Dinamòmetre; Enganxall de tres punts; Ormeig agrícola; Dinamómetro; Enganche de tres puntos; Apero agrícola; Dynamometer; Three-point hitch; Agricultural implement

Materias

621 - Ingeniería mecánica en general. Tecnología nuclear. Electrotecnia. Maquinaria

Área de conocimiento

Enginyeria mecànica

Documentos

Tjpc1de8.pdf

232.2Kb

Tjpc2de8.pdf

8.153Mb

Tjpc3de8.pdf

1.028Mb

Tjpc4de8.pdf

5.273Mb

Tjpc6de8.pdf

3.412Mb

Tjpc7de8.pdf

3.746Mb

Tjpc8de8.pdf

125.0Kb

Tjpc5de8.pdf

1.991Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)