Marcadores de riesgo de Polineuropatía diabética en la Diabetes tipo 2

Author

Jurado Campos, Jerónimo

Director

Zabalegui Yárnoz, Adelaida

Vidal i Cortada, Josep

Date of defense

2015-06-17

Legal Deposit

B 24737-2015

Pages

100 p.



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Facultat de Medicina

Abstract

La polineuropatía diabética es una complicación muy frecuente en la diabetes tipo 2, el factor de riesgo más importante de ulcera y está involucrada en la mayoría de amputaciones no traumáticas del pie. Su evolución es lenta y silenciosa y, una vez establecida, es sustancialmente irreversible. Disponer de más factor tiempo para una prevención secundaria de la polineuropatía diabética realmente efectiva requiere nuevos enfoques en la investigación de sus marcadores de riesgo. OBJETIVOS: Investigar posibles marcadores de riesgo, innovadores o poco estudiados, de polineuropatía diabética. METODOLOGIA. Se realizaron tres estudios observacionales en muestras aleatorias de personas con diabetes tipo 2: 1) Descriptivo transversal para evaluar la relación entre los niveles circulantes del Transforming Growth Factor Beta 1 (TGF-beta-1) total y la presencia de polineuropatía diabética; 2) Prospectivo de seguimiento a tres años explorando el polimorfismo ("I/D" inserción/ delección) del gen del enzima conversor de la angiotensina (ACE) como factor de riesgo de desarrollar polineuropatía diabética; 3) Prospectivo de seguimiento a diez años, analizando la presencia previa de enfermedad cardiovascular y su relación con la aparición posterior de polineuropatía diabética. RESULTADOS: El TGF-beta-1 aparece como una molécula biomarcadora importante para la detección de polineuropatía diabética. El genotipo (D/I) del gen del ACE se erige como un factor protector en el desarrollo de la polineuropatía diabética. A los diez años de seguimiento, las personas con diabetes tipo 2 y enfermedad cardiovascular al inicio del estudio presentaron mayor riesgo de desarrollar polineuropatía diabética. CONCLUSIONES: Los tres estudios aportan resultados orientados a identificar personas susceptibles de desarrollar polineuropatía diabética. La posibilidad de que dicha identificación se lleve a cabo antes de sus manifestaciones clínicas permitiría anticipar las medidas de prevención secundaria e intensificar las actuaciones sobre sus factores de riesgo.


La polineuropatia diabètica és una complicació molt freqüent en la diabetis tipus 2, el factor de risc més important d'úlcera i està involucrada en la majoria d'amputacions no traumàtiques del peu. La seva evolució es lenta i silenciosa i, una vegada establerta, és substancialment irreversible. Disposar de més factor temps per una prevenció secundària de la polineuropatia diabètica realment efectiva exigeix nous enfocaments en la investigació dels seus marcadors de risc. OBJECTIUS: Investigar possibles marcadors de risc, innovadors o poc estudiats, de polineuropatia diabètica. METODOLOGIA: Es varen fer tres estudis observacionals en mostres aleatòries de persones amb diabetis tipus 2: 1) Descriptiu transversal per avaluar la relació entre els nivells circulants del Transforming Growth Factor Beta 1 (TGF-beta-1) total i la presència de polineuropatia diabètica; 2) Prospectiu de seguiment a tres anys explorant el polimorfisme ("I/D" inserció/delecció) del gen de l'enzim conversor de l'angiotensina (ACE) com a factor de risc de desenvolupar polineuropatia diabètica; 3) Prospectiu de seguiment a deu anys, analitzant la presència prèvia de malaltia cardiovascular i la seva relació amb l'aparició posterior de polineuropatia diabètica. RESULTATS: El TGF-beta-1 apareix com una molècula biomarcadora important per la detecció de polineuropatia diabètica. El genotip (D/I) del gen de l'ACE s'erigeix com un factor protector en el desenvolupament de la polineuropatia diabètica. Als deu anys de seguiment, les persones amb diabetis tipus 2 i malaltia cardiovascular a l'inici de l'estudi presentaren major risc de desenvolupar polineuropatia diabètica. CONCLUSIONS: Els tres estudis aporten resultats orientats a identificar persones susceptibles de desenvolupar polineuropatia diabètica. La possibilitat que aquesta identificació es dugui a terme abans de les seves manifestacions clíniques permetria anticipar les mesures de prevenció secundària i intensificar les actuacions envers els seus factors de risc.


Diabetic Polyneuropathy (DPN) is the commonest of its microangiopathic complications. It is the main risk factor for ulcers and is involved in the majority of non-traumatic lower extremity amputations. Its natural history is silent and insidious; nevertheless, once established it substantially irreversible. Hence, new research strategies on DPN risk factors are needed to provide health practitioners with more time for a more efficient secondary prevention. OBJETIVES: To look after for novel or surrogate DPN risk factors METHODOLOGY: three observational studies were performed on randomly selected samples of patients with Type 2 Diabetes mellitus (T2DM): 1) Descriptive cross-sectional study designed to evaluate the relationship between circulating plasma Transforming Growth Factor Beta 1 (TGF-beta-1) and the presence of DPN; 2) Prospective (three years of follow-up) study exploring the Angiotensin-converting enzyme (ACE) gene single polymorphism ("I/D" insertion/ deletion) as a genetic biomarker of the risk factor for DPN development; 3) Prospective (10 years of follow-up) study assessing the relationship between DPN development and a history of previous cardio-vascular disease (CVD). RESULTS: TGF-beta-1 appears as an important biomarker molecule for DPN screening. The (D/I) genotype of the ACE gene polymorphism stands as a protective factor in the development of DPN. After ten year of follow-up, those T2DM patients with prior history of CVD disclose a higher risk of developing DPN. CONCLUSIONS: the three aforementioned studies provide results oriented at identifying potential candidates to develop DPN. This identification is likely to be performed prior to the development of DPN clinical manifestations. The latter would allow implementation of secondary prevention measures and intensify the treatment of its risk factors.

Keywords

Diabetis; Diabetes; Marcadors bioquímics; Marcadores bioquímicos; Biochemical markers; Neuropatía diabética; Neuropatia diabètica; Diabetic neuropathy

Subjects

616.4 - Pathology of the lymphatic system, haemopoietic (haematopoietic) organs, endocrines

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

JJC_TESIS.pdf

1.624Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)