Gobierno Corporativo: efectos de la regulación en los mecanismos de control. Una aplicación a la Ley 44/2002 de Medidas de Reforma del Sistema Financiero (BOE de 23 de noviembre de 2002)

Author

Vivas Crisol, Laura

Director

Martínez Blasco, Mònica

Codirector

García Blandón, Josep

Date of defense

2015-07-14

Legal Deposit

B 20637-2015

Pages

301 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. IQS

Abstract

El projecte de tesi s'emmarca dins de l'anàlisi del bon govern de les empreses. El bon govern empresarial constitueix en l'actualitat una de les línies de recerca en Economia Financera que estan experimentant un desenvolupament més important en l'àmbit de l'economia i l'administració d'empreses (Correa et al., 2009; Richart et al., 2011) . Així la primera part de la tesi se centra a analitzar les tendències en recerca sobre Govern Corporatiu Internacional, aprenent, entre altres coses, que les regulacions poden ajudar a millorar el govern de les empreses i la percepció que es té d'ell per part de les accionistes. Per això, després d'haver analitzat les directrius en Govern Corporatiu aquest treball se centra en un dels conflictes d'agència que estan de més actualitat, la relació entre els accionistes i els auditors, i com aquests últims poden estar condicionats o no per les empreses a les quals auditen. Aquesta tesi doctoral analitza el contingut informatiu de la presentació d'informes d'auditoria amb excepcions en les empreses cotitzades espanyoles en el període 2002-2010. Els importants canvis en la regulació de l'auditoria esdevinguts a Espanya durant la passada dècada, Ley 44/2002 de Medidas de Reforma del Sistema Financiero, amb l'objectiu principal de reforçar la independència, fan necessari actualitzar els resultats de les investigacions precedents. A diferència d'aquestes, s'ha analitzat l'efecte de la presentació d'excepcions no únicament en el preu de l'acció sinó també en el volum de negociació. Aquest treball llança nous resultats sobre el comportament del mercat de valors espanyol que donen suport, com s'esperava, un creixent contingut informatiu de les excepcions. Així, mentre els primers treballs concloïen que les excepcions no tenien contingut informatiu rellevant, els resultats d'Andrés et al. (2007) plantejaven ja una certa reacció del mercat a la presentació d'excepcions. En aquesta línia, els nostres resultats mostren una reacció més evident que l'observada per aquests autors. On més valor estan aportant els auditors al mercat és en l'emissió dels informes sobre empreses la propietat està més dispersa. Quan el capital flotant de l'empresa està per sobre de la mitjana, els inversors d'aquestes empreses, que majoritàriament no han pogut anticipar el seu contingut, reaccionen amb un descens significatiu dels preus el que indica que l'informe té un contingut informatiu valuós per a la presa de decisions. La resta d'anàlisi segmentats realitzats permeten concloure que el mercat reacciona en major mesura davant la presentació d'excepcions en el cas de petites empreses, quan aquestes tenen lloc en situacions de crisi borsària i quan es tracta d'excepcions d'empresa en funcionament.


El proyecto de tesis se enmarca dentro del análisis del buen gobierno de las empresas. El buen gobierno empresarial constituye en la actualidad una de las líneas de investigación en Economía Financiera que están experimentando un desarrollo más importante en el ámbito de la Economía y la Administración de empresas (Correa et al. 2009; Richart et al. 2011). Así la primera parte de la tesis se centra en analizar las tendencias en investigación sobre Gobierno Corporativo Internacional a través de un estudio bibliométrico, aprendiendo, entre otras cosas, que las regulaciones pueden ayudar a mejorar el gobierno de las empresas y la percepción que se tiene de él por parte de las accionistas. Por ello, tras haber analizado las directrices en Gobierno Corporativo este trabajo se centra en uno de los conflictos de agencia que están de más actualidad, la relación entre los accionistas y los auditores, y como estos últimos pueden estar condicionados o no por las empresas a las cuales auditan. Esta tesis doctoral analiza el contenido informativo de la presentación de informes de auditoría con salvedades en las empresas cotizadas españolas en el periodo 2002-2010. Los importantes cambios en la regulación de la auditoría acontecidos en España durante la pasada década, Ley 44/2002 de Medidas de Reforma del Sistema Financiero, que han tenido como objetivo principal reforzar la independencia, hacen necesario actualizar los resultados de las investigaciones precedentes. A diferencia de éstas, se ha analizado el efecto de la presentación de salvedades no únicamente en el precio de la acción sino también en el volumen de negociación. Este trabajo arroja nuevos resultados acerca del comportamiento del mercado de valores español que apoyan, como se esperaba, un creciente contenido informativo de las salvedades. Así, mientras los primeros trabajos concluían que las salvedades no tenían contenido informativo relevante, los resultados de Andrés et al. (2007) planteaban ya una cierta reacción del mercado a la presentación de salvedades. En esta línea, nuestros resultados muestran una reacción más evidente que la observada por estos autores. Donde más valor están aportando los auditores al mercado es en la emisión de los informes sobre empresas cuya propiedad está más dispersa. Cuando el capital flotante de la empresa está por encima de la media, los inversores de estas empresas, que mayoritariamente no han podido anticipar su contenido, reaccionan con un descenso significativo de los precios lo que indica que el informe tiene un contenido informativo valioso para la toma de decisiones. El resto de análisis segmentados realizados permiten concluir que el mercado reacciona en mayor medida ante la presentación de salvedades en el caso de pequeñas empresas, cuando éstas tienen lugar en situaciones de crisis bursátil y cuando se trata de salvedades de empresa en funcionamiento.


The thesis project is part of the analysis of good corporate governance. Good corporate governance is at present one of the lines of research in financial economics that are experiencing major development in the field of economics and business administration (Correa et al., 2009; Richart et al., 2011). The Corporate Governance aims to assure investors the performance of its capital and establishing a climate of confidence in the market because on one hand thanks to the performance of the boards have controlled the executive and the other is encouraged transparency and access to information. So the first part of the thesis focuses on analyzing the researching trends on International Corporate Governance, learning, among other things, that regulations can help improve corporate governance and the perception that the shareholders have of it. Therefore, after analyzing the Corporate Governance guidelines, this study focuses on the conflict of agency that are more present, the relationship between shareholders and auditors. This thesis analyzes the information content of the presentation of qualified audit reports in Spanish listed companies in the period 2002-2010. Major changes in the regulation of audit occurred in Spain during the last decade, with the main objective of reinforcing the independence, make it necessary to update the results of previous investigations. Unlike them, we analyzed the effect of presenting qualifications not only in the share price but also in trading volume. This work sheds new results about the behavior of the Spanish stock market that support, as expected, a growing information content of qualifications. So while early work had concluded that the exceptions not relevant informational content, the results of Andres et al. (2007) posed as a certain market reaction to the presentation of qualifications. In this line, our results show a clear reaction observed by these authors. Where are you bringing value to market auditors in issuing reports on companies whose ownership is more dispersed. When the float of the company is above average, investors in these companies, most of which have failed to anticipate the content, react with a significant decline in prices indicating that the report is a valuable informative content for decision making. The rest of segmented analyzes support the conclusion that the market reacts further with the submission of qualifications in the case of small businesses, when they occur in situations of crisis and stock market when it comes to qualifications of going concern.

Keywords

Govern corporatiu; Gobierno corporativo; Corporate governance; Ownership structure; Estructura de capital; Salvedades; Gobierno corporativo internacional; Informe d'auditoria; Bibliometria

Subjects

02 - Librarianship; 336 - Finance

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

Tesis Doctoral Laura Vivas Crisol.pdf

5.647Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)