Natural antisense transcripts control LEF1 gene expression

Author

Aparicio i Prat, Estel

Director

García de Herreros, Antonio

Date of defense

2014-02-07

Legal Deposit

B 20033-2015

Pages

130 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut

Doctorate programs

Programa de doctorat en Biomedicina

Abstract

Non-coding RNA functions are emerging in the recent years. In this thesis we describe a Natural Antisense Transcript (NAT) that controls the expression of LEF1 transcriptional factor. This LEF1 NAT is transcribed from a promoter present in the first LEF1 intron and undergoes splicing in mesenchymal cells. In epithelial cells, there is no expression of LEF1 NAT. However, in metastable epithelial cells, LEF1 NAT is transcribed and a significant part of it remains unspliced and, contrarily to the spliced NAT, down-regulates the main LEF1 promoter and LEF1 mRNA and protein expression. Moreover, unspliced NAT also down-regulates cell migration and up-regulates Ecadherin expression. Unspliced LEF1 NAT interacts with LEF1 promoter and physically associates with Polycomb Repressive Complex 2 (PRC2) inducing its binding to the LEF1 promoter and trimethylating Lysine 27 in Histone 3. Spliced LEF1 NAT prevents the binding between unspliced LEF1 NAT and LEF1 promoter, inhibiting LEF1 promoter repression. Thus, these results indicate that LEF1 gene expression is finely controlled by splicing of the LEF1 NAT that, when is not processed, recruits PRC2 to LEF1 promoter to inhibit it.


En els darrers anys, les funcions exercides pels ARN no codificants estan creixent. En aquesta tesi es descriu un Natural Antisense Transcript (NAT) que controla l’expressió del factor de transcripció LEF1. Aquest NAT de LEF1 és transcrit des del promotor que es troba al primer intró de LEF1 i es processa mitjançant splicing en les cèl·lules mesenquimals. En les cèl·lules epitelials no hi ha expressió del NAT de LEF1. No obstant, en les cèl·lules epitelials que inicien la Transició Epiteli-Mesènquima (EMT), una part significativa de NAT no es processa i, contràriament al NAT que ha estat processat, fa baixar l’activitat del principal promotor de LEF1 i disminueix l’expressió de LEF1, a nivell d’ARN i proteïna. A més, el NAT que no ha estat processat també disminueix la migració cel·lular i incrementa l’expressió de l’E-caderina. El NAT de LEF1 interactua amb el promotor de LEF1 i s’uneix físicament amb Polycomb Repressive Complex 2 (PRC2) induint-ne la seva unió al promotor de LEF1 i trimetilant la Lisina 27 de l’Histona 3. El NAT de LEF1 que ha estat processat prevé la unió entre el NAT que no ho ha estat i el promotor de LEF1, prevenint la repressió del promotor de LEF1. Per tant, aquests resultats indiquen que l’expressió de LEF1 està finament controlada pel processament del NAT de LEF1 que, quan no ha patit splicing, recluta PRC2 al promotor de LEF1 per inhibir-lo.

Keywords

Natural antisense transcript; Non-coding RNA; LEF1; Epithelial-to-mesenchymal transition; Polycomb repressive complex 2; Splicing; Transcrit natural antisentit; ARN no codificant; Transició epiteli-mesènquima; Empalmament (Genètica)

Subjects

576 - Cellular and subcellular biology. Cytology

Documents

teap.pdf

9.438Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)