Entrepreneurship in the Service of Society: Antecedents and Implications

Author

Chliova, Myrto

Director

Vernís, Alfred

Codirector

Brinckmann, Jan

Date of defense

2015-07-08

Legal Deposit

B 19986-2015

Pages

250 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Esade

Abstract

Recentment, l'emprenedoria reclama ser una solució per a la creació de valor social i per fer front als problemes socials persistents. Com les organitzacions de desenvolupament internacional i els governs no han aconseguit millorar dràsticament les condicions de la majoria de la població mundial, els acadèmics i els professionals manifesten que "l'emprenedoria social", coneguda com l'aplicació de la iniciativa empresarial per a la creació de valor social, podria tenir més èxit. No obstant això, aquestes afirmacions no han rebut un escrutini acadèmic en proporció a la retòrica entusiasta que els dóna suport. Per tant, queda pendent d’examinar com i per què l'emprenedoria social s'ha convertit en una categoria organitzacional ascendent, així com quines són les seves conseqüències per a les societats, organitzacions i individus. Aquesta tesi doctoral aspira aportar llum sobre aquest fenomen important, però insuficientment explorat i teoritzat. Examina tant les facetes de la construcció simbòlica com de l'eficàcia real de l'emprenedoria social, i ofereix les seves implicacions teòriques i pràctiques.


Recientemente, el emprendimiento aboga ser una solución para la creación de valor social y para hacer frente a los problemas sociales persistentes. Puesto que las organizaciones de desarrollo internacional y los gobiernos no han logrado mejorar drásticamente las condiciones de la mayoría de la población mundial, los académicos y los profesionales manifiestan fe en que "el emprendimiento social", conocido como la aplicación de la iniciativa empresarial para la creación de valor social, podría tener más éxito. Sin embargo, tales afirmaciones no han recibido un escrutinio académico en proporción a la retórica entusiasta que las apoya. Por lo tanto, queda pendiente examinar cómo y por qué el emprendimiento social se ha convertido en una categoría organizacional ascendente, así como cuáles son sus consecuencias para las sociedades, organizaciones e individuos. Esta tesis doctoral aspira a arrojar luz sobre este fenómeno importante, pero insuficientemente explorado y teorizado. Examina tanto las facetas de la construcción simbólica como de la eficacia real del emprendimiento social, y ofrece sus implicaciones teóricas y prácticas.


Entrepreneurship has been recently advocated as a solution for creating social value and addressing persistent social problems. Where development aid and governments have failed to drastically improve conditions for the majority of the world´s population, scholars and practitioners express faith that “social entrepreneurship”, the application of entrepreneurship to social value creation, might be more successful. Yet, such assertions have not received academic scrutiny in proportion to the enthusiastic rhetoric supporting them. Hence, it remains inconclusive how and why social entrepreneurship has emerged as an ascending organizational category, as well as what its consequences are for societies, organizations and individuals. This doctoral thesis aspires to shed light on this important but underexplored and under theorized phenomenon. It examines facets of both the symbolic construction and the actual effectiveness of social entrepreneurship, drawing implications oriented towards both theory and practice.

Keywords

Social entrepreneurship; Social value; Microcredit; Microfinance; Development entrepreneurship; Human development; Base of the pyramid; Organizational categories; Ambiguity; Category emergence

Subjects

316 - Sociology; 334 - Forms of organization and cooperation in the economy; 336 - Finance

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

00_Myrto Chliova_ PhD thesis_20150603.pdf

2.198Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.