Caracterització de la funció del gen DCC (Deleted in Colorectal Cancer) en cèl·lules epitelials, en relació amb els processos de diferenciació i adhesió cel·lular.

Author

Martín Peña, Mercè

Director

Fabre, Myriam

Real, Francisco X.

Date of defense

2001-07-05

ISBN

8447526429

Legal Deposit

B.25283-2002



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Bioquímica i Biologia Molecular (Divisió III)

Abstract

La formació de tumors és el resultat d'alteracions genètiques successives que afecten, entre d'altres, a gens implicats en el control de la proliferació cel.lular. En aquest contexte, els proto-oncogens i els gens supressors de tumor han estat definits com a molècules que estan implicades en el control i la diferenciació cel.lular. L'alteració de l'expressió d'aquests gens permet a les cèl.lules escapar als mecanismes de regulació donant lloc a un creixement anormal (revisat a Solommon et al., 1991; Weinberg, 1993).<br/><br/>Les pèrdues al.lèliques observades en tumors humans han suggerit la presència de gens supressors de tumor en les regions cromosòmiques. Els experiments efectuats fins ara han permès l'identificació de tres gens candidats: el Smad2, el Smad4 i el DCC. <br/><br/>Els objectius concrets de la present tesi doctoral són:<br/><br/>a) Estudi de la implicació dels gens DCC i Smad4 en els càncers de còlon i de pàncrees.<br/><br/>b) Caracterització de la funció del DCC en les cèl.lules de l'epiteli gastrointestinal.<br/><br/>c) Caracterització d'altres molècules implicades en la vida de transducció de senyal del DCC.

Keywords

Biologia cel·lular; Gen DCC; Càncer colorectal

Subjects

576 - Cellular and subcellular biology. Cytology; 616.3 - Pathology of the digestive system. Complaints of the alimentary canal

Knowledge Area

Ciències Experimentals i Matemàtiques

Documents

TOL70A.pdf

943.0Kb

TOL70B.pdf

957.0Kb

TOL70C.pdf

975.7Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)