Atenció d’infermeria a la cuidadora principal de persones amb esquizofrènia: Valoració dels requisits d’autocura i de la salut mental positiva

Author

Albacar Riobóo, Núria

Director

Lleixà Fortuño, Mar,

Lluch Canut, Ma. Teresa

Date of defense

2014-09-19

Legal Deposit

T 898-2015

Pages

250 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria

Abstract

Introducció: Cuidar una persona amb esquizofrènia genera en la cuidadora canvis en l'estil de vida, amb importants repercussions sobre l'àrea personal i social. La Teoria d'Infermeria del Dèficit d’Autocura de D. Orem té en compte l’atenció a la cuidadora com a agent de cura depenent. Seguint la seva línia d'investigació, perquè Infermeria pugui dur a terme els cuidatges necessaris i potenciar l’autonomia i el benestar de la cuidadora, recomana la valoració de la salut mental positiva. Objectiu: Valorar l'estat de salut de les cuidadores de persones amb esquizofrènia. Metodologia: Estudi multicèntric, transversal, descriptiu, correlacional i mètric, amb metodologia quantitativa. Es va realitzar a la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, Centre de Salut Mental Adults 1 de Badalona, i Associació Família i Salut Mental de Girona i comarques. La mostra va estar formada per 77 cuidadores. Per mesurar les variables d'estudi, es van utilitzar el formulari de dades sociodemogràfiques i clíniques Escala de Requisitos de Autocuidado i el Cuestionario de Salud Mental Positiva. Es va realitzar una anàlisi descriptiva a totes les variables; per a l'anàlisi univariant es va utilitzar la prova de comparació de mitjanes per a mostres independents, prova t de Student o l'anàlisi de variança ANOVA; en la relació entre la SM+ i l'autocura s'utilitzà la correlació de Pearson i la Rho de Spearman. Resultats i conclusions: Les cuidadores de persones amb esquizofrènia tenen coberts els requisits d'autocura general i obtenen uns bons nivells de SM+. Els constructes de dèficit d'autocura i SM+ estan correlacionats: a mesura que disminueix el dèficit d'autocura, augmenta la SM+, i viceversa. El model bifactorial ens delimita quins són els requisits d'autocura i els factors de SM+ que estan més interrelacionats i que s’hauran de tenir en compte en el disseny de futures intervencions infermeres.


Introducción: Cuidar a una persona con esquizofrenia genera en la cuidadora cambios en el estilo de vida, con importantes repercusiones sobre el área personal y social. La Teoría de Enfermería del Déficit de Autocuidado de D. Orem tiene en cuenta la atención a la cuidadora como agente de cuidado dependiente. Siguiendo su línea de investigación, para que Enfermería pueda llevar a cabo los cuidados necesarios y potenciar la autonomía y el bienestar de la cuidadora, recomienda la valoración de la salud mental positiva. Objetivo: Valorar el estado de salud de las cuidadoras de personas con esquizofrenia. Metodología: Estudio multicéntrico, transversal, descriptivo, correlacional y métrico, con metodología cuantitativa. Se realizó en la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, Centre de Salut Mental Adults 1 de Badalona, y Associació Família i Salut Mental de Girona i comarques. La muestra estuvo formada por 77 cuidadores. Para medir las variables de estudio, se utilizaron el formulario de datos sociodemográficos y clínicos Escala de Requisitos de Autocuidado y el Cuestionario de Salud Mental Positiva (SM+). Se realizó un análisis descriptivo a todas las variables; para el análisis univariante se utilizó la prueba de comparación de medias para muestras independientes, prueba t de Student o el análisis de varianza ANOVA; en la relación entre la SM + y el autocuidado se utilizó la correlación de Pearson y la Rho de Spearman. Resultados y conclusiones: Las cuidadoras de personas con esquizofrenia tienen cubiertos los requisitos de autocuidado general y obtienen unos buenos niveles de SM +. Los constructos de déficit de autocuidado y SM + están correlacionados: a medida que disminuye el déficit de autocuidado, aumenta la SM +, y viceversa. El modelo bifactorial nos delimita cuáles son los requisitos de autocuidado y los factores de SM + que están interrelacionados y que deberán tenerse en cuenta en el diseño de futuras intervenciones enfermeras.


Introduction: Caring for a person with schizophrenia will generate the caregiver lifestyle changes with significant impact over the personal and social area. The Theory of Self-care Deficit Nursing by D. Orem, considers attention to the caregiver as a "dependent care agent". Following her research, so that nurses can perform the necessary caring and promote the autonomy and well-being of the caregiver, she recommends evaluating positive mental health. Objective: To evaluate the health status of caregivers of people with schizophrenia. Methodology: A multicenter, transversal, descriptive, correlational and metric study, with quantitative methodology. It was performed in the Foundation Pere Mata Terres de l'Ebre, Adult Mental Health Center 1 in Badalona and Family and Mental Health Association of Girona and regions. The sample was formed by 77 caregivers. To measure the study variables, we used the clinical and sociodemographic data Form, the " Escala de Requisitos de Autocuidado" (Range of requirements for self caring) and "Cuestionario de Salud Mental Positiva” (Positive Mental Health Questionnaire). There was a descriptive analysis of all variables; for the univariant analysis we used the test for independent samples comparison of averages, Student's T test or ANOVA analysis of variance; the relationship between self-care and SM + using the Pearson correlation and Spearman's Rho. Results and conclusions: caregivers of people with schizophrenia have generally covered the requirements of self care and obtain high levels of SM +. The constructs of self-care deficit and SM + are correlated: as self-care deficit decreases, SM + increases and vice versa. The bifactorial model defines which aret he requirements for self caring and SM+ factors that are more interconnected and will be considered in the design of future nursing interventions.

Keywords

Cuidadora; Esquizofrènia; Autocura; Autocuidados; Salud mental positiva; Schizophrenia; Self-care

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention; 616.89 - Psychiatry. Pathological psychiatry. Psychopathology

Documents

Tesi.pdf

6.192Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)