La Banca Mallorquina en la Baja Edad Media

Autor/a

Mercader Frau, Antonio

Director/a

Cateura Bennàsser, Pau

Fecha de defensa

2014-09-15

Páginas

605 p.



Departamento/Instituto

Universitat de les Illes Balears. Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts

Resumen

Estudio sobre el papel de la banca medieval en el reino de Mallorca en la Baja Edad Media, principalmente en el siglo XIV, y su necesidad para actividad mercantil. La sociedad necesita del crédito, todo el mundo vive de alguna manera endeudado, desde el rey al más modesto artesano. La primera figura es la del cambista, que se desarrollará hacia la del banquero, persona que dirige una casa de banca y se dedica a operaciones mercantiles de banca, tales como giros, cuentas corrientes, préstamos, depósitos, etc. En el reino de Mallorca encontramos dos tipos de banca, la privada, dividida a su vez en banca asegurada y no asegurada, y la pública, con la creación de dos bancas, la taula del señor rey y la taula de la Universitat, posiblemente los bancos públicos más antiguos de la Europa medieval. Que culminara con la creación de la taula de canvis de 1401.

Palabras clave

Castellà: Historia, Medieval, Baja Edad Media, Banca, Crédito, siglo XIV, reino de Mallorca; Història, Medieval, Baixa Edat Mitjana, Banca Crédit, segle XIV, regne de Mallorca; History, Medieval, Middle Ages, Banking, Credit, XIV century, kingdom of Mallorca

Materias

93 - Historia. Ciencias auxiliares de la historia. Historia local

Área de conocimiento

Història Medieval

Documentos

tamf1de1.pdf

815.5Kb

tamf1de3.pdf

10.90Mb

tamf1de2.pdf

15.26Mb

tamf1de4.pdf

7.519Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)