Prestación compensatoria y autonomía privada familiar: validez y eficacia de la renuncia anticipada a la prestación compensatoria en pactos en previsión de ruptura matrimonial

Author

Allueva Aznar, Laura

Director

Lamarca i Marquès, Albert

Date of defense

2015-05-15

Legal Deposit

B 15399-2015

Pages

414 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Dret

Doctorate programs

Programa de doctorat en Dret

Abstract

Esta tesis doctoral tiene por objeto el análisis de la renuncia anticipada a la prestación compensatoria en pactos en previsión de ruptura matrimonial, de acuerdo con el Libro segundo del Código Civil de Cataluña. En el trabajo se presenta la regulación de la prestación compensatoria en su conjunto y, en particular, se analiza la posibilidad de que los cónyuges, o futuros cónyuges, en previsión de una ruptura matrimonial, renuncien anticipadamente a la prestación compensatoria. En su análisis, se distingue entre la validez de la renuncia, condicionada a determinados requisitos formales, temporales y de claridad, precisión y reciprocidad, así como a otras limitaciones de orden general, y su eficacia, sometida al respeto de determinadas normas imperativas, a que las partes hayan recibido asesoramiento legal independiente e información sobre sus respectivos estados financieros y, finalmente, a la no constatación de una modificación sobrevenida de circunstancias.


Aquesta tesi doctoral té per objecte l’anàlisi de la renúncia anticipada a la prestació compensatòria en pactes en previsió de ruptura matrimonial, d’acord amb el Llibre segon del Codi Civil de Catalunya. En el treball es presenta la regulació de la prestació compensatòria en el seu conjunt i, en particular, s’analitza la possibilitat que els cònjuges, o futurs cònjuges, en previsió d’una ruptura matrimonial, renunciïn anticipadament a la prestació compensatòria. En la seva anàlisi, es distingeix entre la validesa de la renúncia, condicionada a determinats requisits formals, temporals i de claredat, precisió i reciprocitat, així com a altres limitacions d’ordre general, i la seva eficàcia, sotmesa a l’observança de determinades normes imperatives, a què les parts hagin rebut assessorament legal independent i informació sobre els seus respectius estats financers i, finalment, a la no constatació d’una modificació sobrevinguda de circumstàncies.

Keywords

Prestación compensatoria; Cataluña; Código Civil

Subjects

34 - Law. Jurisprudence

Documents

tlaa.pdf

2.122Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)