Spain and the Portuguese revolution of 1974-1975: the limits of a surveilled press

Author

Ferreira Santos Luís, Rita

Director

Guillamet, Jaume

Date of defense

2015-05-11

Legal Deposit

B 14908-2015

Pages

649 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament de Comunicació

Doctorate programs

Programa de doctorat en Comunicació

Abstract

The end of both Iberian Dictatorships, the New State in Portugal and Francoism is Spain, distanced more or less a year and a half. During this period, while Spain discussed a way out of Francoism, Portugal embarked on a Revolutionary journey searching for a Portuguese path towards Socialism, whose driving force was the Armed Forces’ Movement. The aim of the present dissertation is to understand how late-Francoist press dealt with this Portuguese Revolutionary process that followed the overthrown of the Portuguese Dictatorship and also how this process served as mediation to negotiate Spain’s internal tensions.


El final de las dos dictaduras Ibéricas, el Estado Nuevo en Portugal y Franquismo en España, distó cerca de año y medio. Durante este periodo, mientras en España se discutía como lograr la salida del Franquismo, Portugal empezaba un proceso revolucionario, cuyo motor eran las Fuerzas Armadas, que tenía como objetivo lograr la vía Portuguesa al Socialismo. El objetivo de la presente tesis es entender cómo reaccionó la prensa tardo-franquista al proceso revolucionario portugués que se siguió al derrocar de la dictadura y también de qué forma este proceso sirvió como mediación para que España negociara sus tensiones internas.

Keywords

Portuguese Revolution of 1974-1975; Spanish Press; Late-Francoism; Iberian dictatorships; Censorship; Revolución Portuguesa de 1974-1975; Prensa Española; Tardo-Franquismo; Dictaduras Ibéricas; Censura

Subjects

316 - Sociology

Documents

trfsl.pdf

4.990Mb

APPENDIX I.pdf

326.9Kb

APPENDIX II.pdf

568.4Kb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)