Farmacovigilancia en un programa de calidad de nutrición enteral domiciliaria (NED). Propuesta de indicadores

Author

Barios Seró, Matilde

Director

Rodríguez Pozo, Ángel

Trujillano Cabello, Javier

Date of defense

2013-01-21

Legal Deposit

L.234-2015

Pages

149 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Medicina

Abstract

Para introducir un programa de farmacovigilancia en pacientes con nutrición enteral domiciliaria (NED) se realiza un estudio observacional prospectivo y estadístico de una cohorte de pacientes del programa NED de la zona sanitaria de Lleida entre octubre de 2003 y junio de 2005. Se estudiaron 79 pacientes, edad media de 73 años y proporción V/H del 50%. Patologías predominantes neurológicas y oncológicas. Mortalidad del 48,1%. No hay diferencias significativas de mortalidad entre pacientes neurológicos y oncológicos ni entre los pacientes con problemas relacionados con los medicamentos (PRM) y los que no. La NED se administra mayoritariamente por vía gástrica (nasogástrica y gastrostomía) y la dieta predominante estándar normocalórica. La administración de fármacos fue de casi 6 fármacos por paciente (5,7 ± 3), con un 86,4% de pacientes que toma más de 3 fármacos, mayoritariamente triturados. Ocurren 84 complicaciones/interacciones, de las cuales 72 (85,7%) son PRM, mayoritariamente EM y RAM. Un 40% de pacientes no tienen ningún PRM. Los PRM no influyen en la mortalidad ni en los marcados nutricionales pero sí aumentan la carga de trabajo del equipo NED (mayor número de visitas y actuaciones). En conclusión, los pacientes con NED son habitualmente polimedicados y presentan frecuentes interacciones/complicaciones entre la nutrición enteral y los fármacos pero no tienen repercusión en la mortalidad ni en la evolución nutricional, aunque sí aumentan las cargas de trabajo. Un programa de farmacovigilancia con indicadores de estructura, proceso y resultado puede contribuir a un mejor control de calidad.


Per introduir un programa de farmacovigilància en pacients amb nutrició enteral domiciliària (NED) es realitza un estudi observacional prospectiu i estadístic d'una cohort de pacients del programa NED de la zona sanitària de Lleida entre octubre de 2003 i juny de 2005. Es van estudiar 79 pacients, edat mitjana de 73 anys i proporció V / H del 50%. Patologies predominants neurològiques i oncològiques. Mortalitat del 48,1%. No hi ha diferències significatives de mortalitat entre pacients neurològics i oncològics ni entre els pacients amb problemes relacionats amb els medicaments (PRM) i els que no. La NED s'administra majoritàriament per via gàstrica (nasogàstrica i gastrostomia) i la dieta predominant estàndard normocalórica. L'administració de fàrmacs va ser de gairebé 6 fàrmacs per pacient (5,7 ± 3), amb un 86,4% de pacients que pren més de 3 fàrmacs, majoritàriament triturats. Ocorren 84 complicacions / interaccions, de les quals 72 (85,7%) són PRM, majoritàriament EM i RAM. Un 40% de pacients no tenen cap PRM. Els PRM no influeixen en la mortalitat ni en els marcadors nutricionals però sí augmenten la càrrega de treball de l'equip NED (major nombre de visites i actuacions). En conclusió, els pacients amb NED són habitualment polimedicats i presenten freqüents interaccions / complicacions entre la nutrició enteral i els fàrmacs però no tenen repercussió en la mortalitat ni en l'evolució nutricional, encara que sí augmenten les càrregues de treball. Un programa de farmacovigilància amb indicadors d'estructura, procés i resultat pot contribuir a un millor control de qualitat.


To enter a pharmacovigilance program in patients with home enteral nutrition (HEN) performing a prospective observational and statistical study of a cohort of patients from the HEN program health area of Lleida between October 2003 and June 2005. We studied 79 patients, mean age of 73 years and ratio men/women of 50%. Predominant neurological and oncological diseases. Mortality of 48.1%. No significant differences in mortality between neurological and oncological patients or between patients with drug-related problems (DRPs) and those without. The HEN is administered mainly by gastric route (nasogastric and gastrostomy) and diet predominantly consisting of normal standard. Drug administration was 6 drugs per patient (5.7 ± 3), with 86.4% of patients taking more than 3 drugs, mostly crushed. Complications occur 84 / interactions, of which 72 (85.7%) are DRP, mostly ME and ADR. About 40% of patients have no DRP. The DRP does not affect mortality or the nutritional state but increase the workload of HEN team (more visits and performances). In conclusion, patients with HEN are usually polypharmacy and have frequent interactions / complications between enteral nutrition and drugs but have no impact on mortality or nutritional changes, although increased workloads. A pharmacovigilance program with indicators of structure, process and results can contribute to a better quality control.

Keywords

Farmacovigilància; Nutrició enteral domiciliària; Indicadors de qualitat; Fármacovigilancia; Nutrición enteral domiciliaria; Indicadores de calidad; Pharmacovigilance; Home enteral nutrition; Quality indicators

Subjects

615 - Pharmacology. Therapeutics. Toxicology

Knowledge Area

Farmàcia i tecnologia farmacèutica

Documents

Tmbs1de1.pdf

7.122Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)