Regulation and function of silayltransferases in pancreatic cancer

Autor/a

Bassagañas i Puigdemont, Sònia

Director/a

Miró, Rosa

Fecha de defensa

2014-12-03

Depósito Legal

Gi. 240-2015

Páginas

173 p.



Departamento/Instituto

Universitat de Girona. Departament de Biologia

Resumen

Changes in the expression of Lewis-type glycan antigens, especially a predominance of sialyl-Lewis x (SLex) structure, and the glycosyltransferases involved in its synthesis, correlate with pancreatic cancer invasive and metastatic capacities. This Doctoral Thesis has focused on the involvement of sialylated determinants on key stages of pancreatic cancer tumourigenesis, such as cell-extracellular matrix adhesion and cell-cell adhesion, and invasion; and also on the influence of glycosylation on the function of membrane glycoproteins involved in these processes, such as α2β1 integrin and E-cadherin.In addition, this study also describes that pancreatic tumour cells take advantage of the inflammatory environment that accompanies the tumour.It shows that proinflammatory cytokines regulate the cell expression of specific sialyltransferase and fucosyltransferase genes that contribute to the biosynthesis of Lewis-type and sialylated determinants, and thus may contribute to accelerate the tumour progression.


S’ha descrit que canvis en l’expressió d’antígens glucídics tipus Lewis, especialment un predomini de l’estructura sialil-Lewis x (SLex), així com de les glicosiltransferases implicades en la seva síntesi, correlacionen amb la seva capacitat invasiva i metastàtica. En aquesta Tesi Doctoral s’ha aprofundit en l’estudi de la implicació dels determinants sialilats en etapes clau del procés tumorogènic del càncer de pàncrees, com són els processos d’adhesió cèl·lula-matriu extracel·lular i cèl·lula-cèl·lula, i la invasió, estudiant també la influència de la glicosilació en la funció de glicoproteïnes de membrana involucrades en aquests processos, com la integrina α2β1 i la E-cadherina. Alhora es posa de manifest que les cèl·lules tumorals de càncer de pàncrees treuen profit de les característiques de l’ambient inflamatori que acompanya el tumor, ja que les citoquines presents en l’estroma regulen l’expressió cel·lular dels gens involucrats en la biosíntesi dels antígens tipus Lewis i sialilats.

Palabras clave

Pancreas; Cancer; Antigens; Antígenos; Sialyl-Lewis

Materias

577 - Bioquímica. Biología molecular. Biofísica

Documentos

tsbp1de1.pdf

6.154Mb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)