La osteopatía como instrumento de reducción de costes en el sistema sanitario español

Author

Ponce, David, 1968-

Director

Ochoa Trepat, María Luisa

Date of defense

2014-10-24

Legal Deposit

L.157-2015

Pages

172 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Dret Públic

Abstract

Osteopathy has gained recognition within the field of medicine and physiotherapy. Its recognition within society has meant that many people use osteopathy as a means to achieving quality of life. The purpose of the study was to answer the question, whether it is possible to reduce healthcare costs using osteopathy to improve or cure ailments related pathologies that people have. Similarly, to assess the current situation of Osteopathy in the Spanish health system and propose it as a tool to reduce healthcare costs. Through a systematic review of literature data yielded information linked to object research were obtained. At the same time a field of non-experimental in order to determine the relative to the implementation of Osteopathy to reduce public health costs lead was developed. To reach certain conclusions, it was necessary to develop a work-study, which included the implementation of surveys on 401 medical health professionals framed within the "general medicine and trauma", and 401 users of medical services who attended a clinic Osteopathic located in the city of Barcelona. The clinical benefit of treatment and improving the economic cost medium and long term was found. It was established that the Spanish healthcare system does not guarantee savings for the treatment of conditions that Osteopathy treats effectively, that on the contrary, it generates more costs. Osteopathy reduces healthcare costs.


La Osteopatía ha ganado reconocimiento dentro del ámbito de la medicina y la fisioterapia. Su reconocimiento dentro de la sociedad ha propiciado que gran número de personas usen la Osteopatía como un medio para el logro de calidad de vida. El objeto del estudio fue responder al interrogante, de si es posible reducir costes sanitarios utilizando la Osteopatía para mejorar o curar dolencias relacionadas con las patologías que tienen las personas. De igual modo, evaluar la situación actual de la Osteopatía en el sistema sanitario español y proponerla como un instrumento de reducción de costes sanitarios. Mediante una revisión sistemática de literatura se obtuvieron datos que arrojaron información vinculada al objeto de investigación. Al mismo tiempo se desarrolló un trabajo de campo de tipo no experimental con el fin de determinar la ventaja relativa a la implementación de la Osteopatía para reducir costes de la salud pública. Para llegar a conclusiones ciertas, fue preciso desarrollar un trabajo de estudio, que contempló la aplicación de encuestas sobre 401 profesionales médicos de la sanidad encuadrados dentro de la “medicina general y traumatólogos”, y sobre 401 usuarios de servicios médicos que asistieron a una Clínica Osteopática ubicada en la ciudad de Barcelona. Se comprobó el beneficio clínico del tratamiento y mejora del coste económico a medio y largo plazo. Se estableció que el sistema sanitario español no garantiza ahorro para el tratamiento de patologías que la Osteopatía trata, efectivamente, que al contrario, genera más costes. La Osteopatía es generadora de reducción de costes sanitarios


L'Osteopatia ha guanyat reconeixement dins l'àmbit de la medicina i la fisioteràpia. El seu reconeixement dins de la societat ha propiciat que gran nombre de persones facin servir l'Osteopatia com un mitjà per a l'assoliment de qualitat de vida. L'objecte de l'estudi va ser respondre a l'interrogant, de si és possible reduir costos sanitaris utilitzant l'Osteopatia per millorar o curar malalties relacionades amb les patologies que tenen les persones. De la mateixa manera, avaluar la situació actual de l'Osteopatia en el sistema sanitari espanyol i proposar-la com un instrument de reducció de costos sanitaris. Mitjançant una revisió sistemàtica de literatura es van obtenir dades que van llançar informació vinculada a l'objecte d'investigació. Alhora es va desenvolupar un treball de camp de tipus no experimental amb la finalitat de determinar l'avantatge relativa a la implementació de l'Osteopatia per reduir costos de la salut pública. Per arribar a conclusions certes, va caldre desenvolupar un treball d'estudi, que va contemplar l'aplicació d'enquestes sobre 401 professionals mèdics de la sanitat enquadrats dins de la "medicina general i traumatòlegs", i sobre 401 usuaris de serveis mèdics que van assistir a una Clínica Osteopàtica ubicada a la ciutat de Barcelona. Es va comprovar el benefici clínic del tractament i millora del cost econòmic a mitjà i llarg termini. Es va establir que el sistema sanitari espanyol no garanteix estalvi per al tractament de patologies que l'Osteopatia tracta efectivament, que al contrari, genera més costos. L'Osteopatia és generadora de reducció de costos sanitaris.

Keywords

Osteopatía; Costos de salud; Sistema sanitario; Osteopatia; Costos de salut; Sistema sanitari; Osteopathy; Healthcare costs; Healthcare System

Subjects

614 - Public health and hygiene. Accident prevention; 615 - Pharmacology. Therapeutics. Toxicology

Documents

Tdpg1de1.pdf

4.931Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)