Contribución al conocimiento de la expresión fenotípica de variantes alélicas para los genes mayores Ppd-A1 y Ppd-B1 en trigo duro

Author

Alfaro Jara, Christian Eugenio

Director

Royo i Calpe, Conxita

Villegas Tort, Dolors

Tutor

Romagosa Clariana, Ignacio

Date of defense

2014-10-24

Legal Deposit

L.155-2015

Pages

157 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Producció Vegetal i Ciència Forestal

Abstract

L’objectiu d’aquesta Tesi Doctoral va ser estudiar l’efecte dels gens Ppd-1 sobre la fenologia i els components del rendiment en blat dur. Es va treballar amb una col•lecció de línies amb diverses combinacions al•lèliques per a Ppd-A1 i Ppd-B1, avaluades en quatre localitats a Espanya i Mèxic durant els anys 2007 i 2008. Els resultats mostren que la temperatura i el fotoperíode van distingir les localitats estudiades. Els gens Ppd-1 van explicar gran part de la variabilitat genètica del període sembra-antesi i l’expressió de Ppd-A1a va augmentar quan el fotoperíode mig fins a floració va ser inferior a 12 h. Els al•lels que confereixen insensibilitat al fotoperíode es van classificar com GS-100>GS- 105>Ppd-B1a segons la potència del seu efecte sobre la fenologia. Els genotips portadors de l’al•lel Ppd-A1b van rendir menys en tots els ambients degut a un menor número d’espigues/m2 i menor pes del gra. Els efectes compensatoris entre components del rendiment van ser menors en ambients favorables.


El objetivo de esta Tesis Doctoral fue estudiar el efecto de los genes Ppd-1 sobre la fenología y los componentes del rendimiento en trigo duro. Se trabajó con una colección de líneas con diversas combinaciones alélicas para Ppd-A1 y Ppd-B1, evaluadas en cuatro localidades en España y México durante los años 2007 y 2008. Los resultados muestran que la temperatura y el fotoperíodo distinguieron las localidades estudiadas. Los genes Ppd-1 explicaron gran parte de la variabilidad genética del período siembra-antesis y la expresión de Ppd-A1a aumentó cuando el fotoperíodo medio hasta floración fue inferior a 12 h. Los alelos que confieren insensibilidad al fotoperíodo se clasificaron como GS-100>GS-105>Ppd-B1a según la potencia de su efecto sobre la fenología. Los genotipos portadores del alelo Ppd-A1b rindieron menos en todos los ambientes, debido al menor número de espigas/m2 y menor peso del grano. Los efectos compensatorios entre componentes del rendimiento fueron menores en ambientes favorables.


The aim of this thesis was to study the effect of Ppd-1 genes on the phenology and yield components of durum wheat. A set of lines carrying different allelic combinations at Ppd-A1 and Ppd-B1 loci were tested in four sites (two in Spain and two in Mexico) during 2007 and 2008. The results showed that meteorological traits mostly distinguishing between sites were temperature and photoperiod. The Ppd-1 genes explained much of the genetic variability of sowing-anthesis period. The expression of Ppd-A1a increased when the average photoperiod until anthesis was lower than 12 h. According to its effect on phenology alleles conferring photoperiod insensitivity were classified as GS-100> GS-105> Ppd-B1a. Genotypes carrying the allele Ppd-A1b resulted consistently in the lowest yields due to their few number of spikes per m2 and light grains. Compensatory effects between yield components were lower under favorable environments.

Keywords

Blat dur; Fenologia; Fotoperíode; Trigo duro; Adaptación; Fecha de floración; Durum Wheat; Adaptation; Flowering time; Photoperiod

Subjects

633 - Field crops and their production

Knowledge Area

Millora genètica vegetal

Documents

Tceaj1de1.pdf

1.622Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)