Essays on the economics of development, education and violence

Author

Gerardino Gutiérrez, María Paula

Director

González, Libertad

Date of defense

2014-12-17

Legal Deposit

B 2990-2015

Pages

167 p.



Department/Institute

Universitat Pompeu Fabra. Departament d'Economia i Empresa

Doctorate programs

Programa de doctorat en Economia, Finances i Empresa

Abstract

This thesis investigates various aspects of economic development. In the first chapter, I study the impact of violence on human capital investments, focusing mainly on the relationship between male-biased violence and the educational gender gap in Colombia. I find that boys are less likely to be enrolled at secondary school age relative to girls when male-biased violence is high. In the second chapter, I explore the impact of violence on fertility choices. In particular, I study how gender-biased violence in Colombia affects the number and the gender of actual and desired children demanded by women. I find that women living in areas that experience faster increases in male-biased violence have and want fewer children. Furthermore, they show a lower preference for boys. Finally, in the third chapter I explore the impact of public procurement audits on compliance with procurement regulation, cost and performance in Chile. The results show that the audits affect the public entities’ subsequent procurement practices by a temporary shift toward less transparent modalities of procurement.


Aquesta tesis investiga varis temes de desenvolupament econòmic. En el primer capítol, estudio l’impacte que té la violència sobre les inversions en capital humà, fent èmfasis en la relació entre la violència esbiaixada cap al gènere masculí i la diferència en els nivells d’educació entre nois i noies a Colòmbia. Trobo que els nois tenen una probabilitat menor que les noies d’estar inscrits en l’educació secundària quan la violència que afecta més al gènere masculí és més alta. En el segon capítol, exploro l’impacte que té la violència en les decisions de fertilitat. En concret, estudio com, a Colòmbia, la violència esbiaixada cap al gènere masculí afecta al nombre i al gènere de descendència real i desitjada per les dones. Trobo que les dones que viuen en àrees que experimenten un increment ràpid de la violència que afecta més al gènere masculí que al femení tenen i volen menys descendència. A més a més, aquestes dones mostren una preferència alta per tenir filles en lloc de fills. Finalment, en el tercer capítol exploro l’impacte que tenen les auditories fetes en els processos de contractació pública a Xile, en el compliment de les regulacions existents, en els seus costos i en el seu rendiment. Els resultats mostren que les auditories afecten les subseqüents pràctiques que fan les ens públiques tot realitzant temporalment modalitats de contractació menys transparents.

Keywords

Desenvolupament econòmic; Aspectes econòmics; Violència; Educació; Colòmbia; Xile; Relacions laborals; Condicions socials

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

tmpgg.pdf

5.988Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)