A computacional model to predict land-use and cover changes in mountain landscapes

Author

Fondevilla Moreu, Cristian

Codirector

Colomer, M. Àngels (Maria Àngels)

Fillat Estaqué, Federico

Date of defense

2014-09-19

Legal Deposit

L.1696-2014

Pages

193 p.



Department/Institute

Universitat de Lleida. Departament de Matemàtica

Abstract

Since the second half of the 20th century, an expansion of the forest in European mountain areas due to agricultural abandonment has been observed. The reduction of the agricultural intensity implies the disappearance of semi-natural alpine meadows and pastures of great ecological and aesthetic value. This thesis proposes a computational model, using P systems, to simulate the future agricultural landscape evolution in the Catalan Pyrenees and in the Stubai Valley, located in central Alps, for a period of 30 years. In these regions, three simulated scenarios have been established: (1) Continuation of the observed farming trends, or maintenance of the status quo, (2) significant and (3) strong stocking rate reductions. The results show how the traditional agricultural surfaces decrease in all simulated scenarios in both study areas. Therefore, it is important to apply new strategies to preserve these cultural surfaces and the multiple ecosystem services for future generations before they disappear definitively.


D'ençà de la segona meitat del segle XX s'ha observat una expansió del bosc a les zones de muntanya europees, originada per l'abandonament de l'agricultura. La reducció de la intensitat agrícola comporta la desaparició de prats i pastures alpins seminaturals de gran valor ecològic i estètic. Aquesta tesi proposa un model computacional utilitzant P sistemes per simular l'evolució futura del paisatge agrícola als Pirineus catalans i a la Vall de Stubai, situada als Alps centrals, durant un període de 30 anys. En aquestes regions s'han establert tres escenaris a simular: (1) continuació de la tendència ramadera observada, o manteniment del statu quo, (2) reducció significativa i (3) molt forta de la càrrega ramadera. Els resultats obtinguts mostren com la superfície agrícola tradicional es redueix en tots els escenaris simulats en ambdues àrees d'estudi. Per tant, és important aplicar noves estratègies per preservar aquestes superfícies culturals i els múltiples serveis de l'ecosistema per a les futures generacions, abans que desapareguin definitivament.


Desde la segunda mitad del siglo XX se ha observado un expansión del bosque en las zonas de montaña europeas, originada por el abandono de la agricultura. La reducción de la intensidad agrícola implica la desaparición de prados y pastos alpinos seminaturales de gran valor ecológico y estético. Esta tesis propone un modelo computacional utilizando P sistemas para simular la evolución futura del paisaje agrícola en los Pirineos catalanes y en el Valle de Stubai, situado en los Alpes centrales, durante un periodo de 30 años. En estas regiones se han establecido tres escenarios a simular: (1) continuación de la tendencia ganadera observada, o mantenimiento del statu quo, (2) reducción significativa y (3) muy fuerte de la carga ganadera. Los resultados obtenidos muestran como la superficie agrícola tradicional se reduce en todos los escenarios simulados en las dos áreas de estudio. Por lo tanto, es importante aplicar nuevas estrategias para preservar estas superficies culturales y los múltiples servicios del ecosistema para las futuras generaciones, antes de que desaparezcan definitivamente.

Keywords

Modelització computacional; Canvis en els usos i cobertes del sòl; Muntanya alpina; Modelización computacional; Cambios en los usos y cubiertas del suelo; Montaña alpina; Computational modelling; P systems; Land-use and cover changes; Alpine mountain

Subjects

574 - General ecology and biodiversity

Knowledge Area

Ecologia

Documents

Tcfm1de1.pdf

6.466Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)