Igualtat de gènere i organitzacions. Una avaluació dels continguts de gènere a la negociació col•lectiva de la indústria química del camp de Tarragona

Author

Pontón Merino, Paloma

Director

Pastor Gosálbez, María Inmaculada

Date of defense

2014-11-07

Legal Deposit

T 1833-2014

Pages

300 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Gestió d'Empreses

Abstract

La igualtat de gènere i la negociació col•lectiva són els elements clau de l'anàlisi que es presenta en aquesta tesi. La negociació col•lectiva constitueix una de les eines clau per assolir l'objectiu de la igualtat entre dones i homes en el treball. La incorporació de matèries d'igualtat en els temes de debat negocials és un assumpte relativament nou, que resulta clau per a una igualtat laboral real. A Espanya, des de 2007, els convenis col•lectius han vist créixer exponencialment les clàusules relatives a aquestes matèries. No obstant això, aquesta incorporació és lenta i limitada. Els canvis en la legislació i els continguts incorporats en els convenis no deixen de ser mesures funcionals per a un sistema basat en la divisió sexual del treball que no està prou qüestionat. En aquest text presentem una anàlisi dels convenis col•lectius de l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona, a Catalunya, que demostren aquestes afirmacions.


La igualdad de género y la negociación colectiva son los elementos clave del análisis que se presenta en esta tesis. La negociación colectiva constituye una de las herramientas clave para alcanzar el objetivo de la igualdad entre mujeres y hombres en el trabajo. La incorporación de materias de igualdad en los temas de debate negociales es un asunto relativamente nuevo, que resulta clave para una igualdad laboral real. En España, desde 2007, los convenios colectivos han visto crecer exponencialmente las cláusulas relativas a estas materias. Sin embargo, esta incorporación es lenta y limitada. Los cambios en la legislación y los contenidos incorporados en los convenios no dejan de ser medidas funcionales para un sistema basado en la división sexual del trabajo que no está suficientemente cuestionado. En este texto presentamos un análisis de los convenios colectivos de la Asociación de Empresas Químicas de Tarragona, en Cataluña, que demuestran estas afirmaciones.


Gender equality and collective bargaining are the key elements of the analysis presented in this thesis. Collective bargaining (CB) is a key tool to achieve the goal of equality between women and men at work. Incorporating materials Equality issues in CB debate is a relatively new issue, which is a key to a real workplace equality. In Spain, since 2007, collective agreements have been growing exponentially clauses on these matters. However, this addition is slow and limited. Changes in law and those embodied in the agreements contained no longer functional measures based on the sexual division system of labor that is not sufficiently challenged. In this thesis we present an analysis of the collective agreements of the Association of Chemical Industries of Tarragona, in Catalonia, which prove these claims.

Keywords

Gènere; Organitzacions; Negociació col·lectiva; Treball; Género; Organizaciones; Negociación colectiva; Gender; Organitzations; Collective

Subjects

33 - Economics. Economic science

Documents

Tesi Paloma Ponton Merino.pdf

7.037Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)