Metabolismo energético en mujeres con diabetes mellitus pregestacional : estudio longitudinal durante el embarazo

Author

Yañez García, Rosa Elena

Director

Vendrell Ortega, Juan José

Megia Colet, Ana

Date of defense

2014-10-31

Legal Deposit

T 1772-2014

Pages

149 p.



Department/Institute

Universitat Rovira i Virgili. Departament de Medicina i Cirurgia

Abstract

La gestació normal es caracteritza per canvis i adaptacions en la funció de la cèl • lula beta, la despesa energètica basal (DEB) i en la composició corporal per afavorir la major disponibilitat de glucosa per al fetus. Les gestants amb diabetis mellitus tipus 1 (DM1) poden presentar diferències en el DEB, en la utilització de nutrients i en l'antropometria materna al llarg de l'embaràs. Avaluem el paper del DEB en 3 ocasions mitjançant calorimetria indirecta al llarg de la gestació en gestants controls i amb DM1. Durant les avaluacions també es van realitzar determinacions de paràmetres bioquímics, avaluacions antropomètriques de la mare i aplicació d'enquestes dietètiques i d'activitat física. A més a més es van recollir dades de les exploracions ecogràfiques realitzades per la valoració del creixement fetal i en les primeres 48 hores després del part es va realitzar una avaluació antropomètrica neonatal per determinar la composició corporal del nadó. El grau d'adipositat matern va ser determinant del GEB amb independència de la presència de DM1 durant la gestació. Diversos factors materns com el enguany de pes, els nivells de glucosa i de triglicèrids materns es van associar al grau d'adipositat neonatal en ambdós grups d'estudi. La ingesta referida va ser infraestimada en ambdós grups de gestants. El grup DM1 va mostrar major adherència a la dieta mediterrània que la resta de la població.


La gestación normal se caracteriza por cambios y adaptaciones en la función de la célula beta, el gasto energético basal (GEB) y en la composición corporal para favorecer la mayor disponibilidad de glucosa para el feto. Las gestantes con diabetes mellitus tipo 1 (DM1) pueden presentar diferencias en el GEB, en la utilización de nutrientes y en la antropometría materna a lo largo del embarazo. Evaluamos el papel del GEB en 3 ocasiones mediante calorimetría indirecta a lo largo de la gestación en gestantes controles y con DM1. Durante las evaluaciones también se realizaron determinaciones de parámetros bioquímicos, evaluaciones antropométricas de la madre y aplicación de encuestas dietéticas y de actividad física. Además se recogieron datos de las exploraciones ecográficas realizadas para valoración del crecimiento fetal y en las primeras 48 horas tras el parto se realizó una evaluación antropométrica neonatal para determinar la composición corporal del recién nacido. El grado de adiposidad materno fue determinante del GEB con independencia de la presencia de DM1 durante la gestación. Diversos factores maternos como la ganancia de peso, los niveles de glucosa y de triglicéridos maternos se asociaron al grado de adiposidad neonatal en ambos grupos de estudio. La ingesta referida fue infraestimada en ambos grupos de gestantes. El grupo DM1 mostró mayor adherencia a la dieta mediterránea que el resto de la población.


Normal pregnancy is characterized by changes and adaptations in the function of the beta cell, resting energy expenditure (REE) and body composition for promoting the increased availability of glucose to the fetus. Pregnant women with type 1 diabetes mellitus may differ in the REE in nutrient utilization and maternal anthropometry during pregnancy. We evaluated the role of the REE on 3 moments by indirect calorimetry throughout gestation in control pregnant and DM1 pregnant. During evaluations we also made biochemical parameters, anthropometric assessments of mother and application of dietary and physical activity surveys. Further details ultrasound examinations were collected for evaluation of fetal growth and in the first 48 hours after birth we made neonatal anthropometric assessment to determine the body composition of the newborn. The adiposity maternal was an associate direct factor for REE independently of the presence of DM1 during gestation. Various factors such as maternal weight gain, glucose levels and triglycerides were associated with maternal level of neonatal adiposity in both study groups. The reported energy intake was underestimated in both groups of pregnant women. The DM1 group showed greater adherence to the Mediterranean diet than the rest of population.

Keywords

Despesa Energètica Basal; gestació; diabetis mellitus tipus 1; diabetis pregestacional; Gasto Energético Basal; gestación; diabetes mellitus tipo 1; Resting energy expendit; pregnancy; type 1 diabetes

Subjects

61 - Medical sciences; 616.4 - Pathology of the lymphatic system, haemopoietic (haematopoietic) organs, endocrines; 618 - Gynaecology. Obstetrics; 663/664 - Food and nutrition. Enology. Oils. Fat

Documents

Tesi Rosa Elena Yañez.pdf

2.293Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)