IMPLEMENTAÇÃO DE UM PROGRAMA DE FORMAÇÃO EM CUIDADOS PALIATIVOS NO ENSINO PRÉ-GRADUADO EM ENFERMAGEM

Autor/a

Francisco Lima, Timothy

Director/a

Jiménez Herrera, María Francisca

Sandra Pereira, Doutora

Fecha de defensa

2014-07-11

Depósito Legal

T 1671-2014

Páginas

325 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Infermeria

Resumen

En l'ensenyament de Grau en Infermeria a Portugal , la formació específica dels alumnes en " Cures Pal · liatives " és insuficient . Molts estudiants i professionals d'Infermeria tenen dificultats a l'hora d'interactuar en situacions relacionades amb la mort ; descrivint sensacions d'ansietat i falta de coneixements orientats a la cura de persones en fase terminal . La majoria dels estudis que comporten a la Titulació de Grau en Infermeria a Portugal , no compleixen amb les recomanacions de l'EAPC i de la APCP per a la formació d'aquests professionals en l'àrea de les Cures Pal · liatives , principalment pel que fa als continguts de l'assignatura i de la càrrega lectiva . Aquest estudi està guiat per la següent pregunta de recerca : Quines són les repercussions d'un programa de formació optatiu en Cures Pal · liatives a un grup d'estudiants de la Titulació de Grau en Infermeria en una Escola Superior d'Infermeria a Portugal ? . La tipologia d'estudi correspon a Investigació- Acció ( IA ) , una modalitat d'investigació qualitativa . Com a resultats , sobresurten quatre qüestions que contribuiran al coneixement dels estudiants : Repercussions de la formació en els coneixements dels estudiants , Repercussions de la formació en l'acompanyament dels pacients , Repercussions de la formació en l'acompanyament de la família i Repercussions de la formació en la gestió emocional . La formació va contribuir eficaçment a l'hora de prestar cures. La percepció dels estudiants sobre la importància de la formació en cures pal · liatives permetre valorar determinades situacions en aquesta àrea , així com incrementar la confiança dels alumnes per relacionar-se amb els pacients en fase terminal . Aquesta formació també va ampliar els seus coneixements sobre les cures pal · liatives, així com la seva aplicació pràctica , el que va ajudar a despertar la seva atenció sobre determinats aspectes inherents a la filosofia d'aquestes cures .


En la enseñanza de Grado en Enfermería en Portugal, la formación específica de los alumnos en “Cuidados Paliativos” es insuficiente. Muchos estudiantes y profesionales de Enfermería tienen dificultades a la hora de interactuar ante situaciones relacionadas con la muerte; describiendo sensaciones de ansiedad y falta de conocimientos orientados al cuidado de personas en fase terminal. La mayoría de los estudios que conllevan a la Titulación de Grado en Enfermería en Portugal, no cumplen con las recomendaciones de la EAPC y de la APCP para la formación de estos profesionales en el área de los Cuidados Paliativos, principalmente por lo que respecta a los contenidos de la asignatura y de la carga lectiva. Este estudio esta guiado por la siguiente pregunta de investigación: ¿Cuáles son las repercusiones de un programa de formación optativo en Cuidados Paliativos en un grupo de estudiantes de la Titulación de Grado en Enfermería en una Escuela Superior de Enfermería en Portugal?. La tipología de estudio corresponde a Investigación-Acción (I-A), una modalidad de investigación cualitativa. Como resultados, sobresalen cuatro cuestiones que contribuirán en el conocimiento de los estudiantes: Repercusiones de la formación en los conocimientos de los estudiantes, Repercusiones de la formación en el acompañamiento de los pacientes, Repercusiones de la formación en el acompañamiento de la familia y Repercusiones de la formación en la gestión emocional. La formación contribuyó eficazmente a la hora de prestar cuidados. La percepción de los estudiantes sobre la importancia de la formación en cuidados paliativos permitió valorar determinadas situaciones en dicha área, así como incrementar la confianza de los alumnos para relacionarse con los pacientes en fase terminal. Esta formación también amplió sus conocimientos sobre los cuidados paliativos, así como su aplicación práctica, lo que ayudó a despertar su atención sobre determinados aspectos inherentes a la filosofía de estos cuidados.


The undergraduate nursing education, concerning Palliative Care training has several weaknesses, namely in Portugal. Many nurses and students have difficulties dealing with death and refer anxiety and lack of preparedness while caring of terminally ill people. Most courses leading to a nursing degree do not meet the recommendations of the EAPC and APCP for these professionals in the area of palliative care, particularly in terms of programmatic content and workload. This study aims to answer the following research question: What is the impact of an optional training program in palliative care among a group of undergraduated nursing students in a nursing school in Portugal? The study design is framed in the typology of Action Research (A-R), a modality of qualitative research. As a result of the palliative care course, 4 dimensions emerged that contributed to the knowledge of the nursing students: Repercussions of the training course within the student’s knowledge; Repercussions of the training course in the care provided to the patients; Repercussions of the training course in the care provided to the families of the patients; and Repercussions of the training course in the emotional well-being and coping of the students. There was a significant contribution of the palliative care course during clinical practice. The perception that the students had about the importance of a training course in palliative care was noticeable as a form of awakening for specific situations, as well as an increase in confidence while caring terminally ill patients. By implementing this training course, students expanded their knowledge concerning palliative care, and how they can be applied, helping them to be attentive to certain details related to the philosophy of such care, which reflected on the way they acted in clinical practice, through the acquisition of core competencies that derived from the training course.

Palabras clave

Cures Pal·liatives; Educació en infermeria; Investigació-Acció; Grau en Infermeria; Cuidados Paliativos; Educación en enfermería; Investigación-Acción; Palliative care; Nursing Education; Action Research

Materias

378 - Enseñanza superior. Universidades; 614 - Higiene y salud pública. Contaminación. Prevención de accidentes. Enfermería

Documentos

Tese Phd-Timothy Lima-1.pdf

3.349Mb

PortadaTDX.pdf

20.58Kb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)