Influence of a packed distillation column on volatile composition and sensory profile of spirit drin

Autor/a

Arrieta Garay, Yanine

Director/a

López Bonillo, Francisco

Fernández, Orriols

Fecha de defensa

2014-09-22

Depósito Legal

T 1673-2014

Páginas

142 p.



Departamento/Instituto

Universitat Rovira i Virgili. Departament d'Enginyeria Química

Resumen

En aquesta tesis s’ha estudiat la possibilitat d’emprar un sistema de destil•lació discontinu que consisteix en una columna de rebliment, formada d’una malla de coure, que permet augmentar l’eficàcia de separació, tant de l’etanol com d’altres compostos volàtils de fermentats de fruites como de vinasses del sector vitivinícola. En el treball experimental aquest sistema s’ha comparat amb la destil•lació tradicional amb alambí tipus charantais construït en coure. Las matèries primeres emprades han estat fermentats de pera de tres varietats diferents (Blanquilla, Conferencia i Bartlett), fermentats de kiwi de la varietat Hayward, i vinasses de raïm principalment de les varietats Albariño i Catalan Roxo. Els destil•lats obtinguts pels dos procediments han estat comparats tant analíticament como sensorialment. Els resultats obtinguts han mostrat que amb la columna de rebliment, els destil•lats de varietats de peres menys aromàtiques, como són la blanquilla i la conferencia, poden millorar el seu perfil aromàtic, i obtenir productes similars als de la pera Bartlett, més aromàtica. Respecte els destil•lats de kiwi, els productes obtinguts amb la columna de rebliment han estat millor valorats pels consumidors, presentant perfils aromàtics amb més concentració d’aromes positius, i menors aromes negatius. Respecte els destil•lats de vinassa la tendència mostrada ha estat similar als destil•lats de fruites. Finalment destacar el major rendiment obtingut en la destil•lació amb columna en etanol recuperat, permetent augmentar també la productivitat mitjançant la utilització de la columna de rebliment.


En esta tesis se ha estudiado la posibilidad de emplear un sistema de destilación discontinuo específicamente una columna empacada de un relleno formado con una malla de cobre que permite aumentar la eficacia de separación, tanto del etanol como de otros compuestos volátiles de fermentados tanto de frutas como de orujos del sector vitivinícola. En el trabajo experimental este sistema se ha comparado con la destilación tradicional con alambique tipo charantais construido en cobre. Las materias primas empleadas han sido fermentados de pera de tres variedades diferentes (Blanquilla, Conferencia y Bartlett), fermentados de kiwi de la variedad Hayward, y orujos de uva principalmente de las variedades Albariño y Catalan Roxo. Los destilados obtenidos por los dos procedimientos han sido comparados tanto analíticamente como sensorialmente. Los resultados obtenidos han mostrado que con la columna empacada, los destilados de variedades de peras menos aromáticas, como son la blanquilla y la conferencia, pueden mejorar su perfil aromático, y obtener productos similares a los de la pera Bartlett, más aromática. Respecto los destilados de kiwi, los productos obtenidos con la columna empacada han sido mejor valorados por los consumidores, presentando perfiles aromáticos con más concentración de aromas positivos, y menores aromas negativos. Respecto los destilados de orujo la tendencia mostrada ha sido similar a los destilados de frutas. Finalmente destacar el mayor rendimiento obtenido en etanol recuperado en la destilación con columna, permitiendo aumentar también la productividad mediante el empleo de la columna empacada.


This thesis studied the feasibility of using a discontinuous distillation system that consisted of a packed column (copper mesh in order to increase the separation efficiency, for both ethanol and other volatile compounds, of fermented fruits and grape pomace. In this experimental work the packed column has been compared with a traditional copper alembic (charantais). The raw materials employed have been fermented pear of three different varieties (Blanquilla, Conference and Bartlett), fermented kiwi (Hayward variety), and grape pomace (mainly Albariño and Catalan Roxo varieties). The distillates obtained by the two methods were compared both analytically and sensorially. The obtained results have shown that packed column distillation improves the aromatic profile of less aromatic pear varieties, such as Blanquilla and Conference, thus making possible to obtain similar distillates as with the Bartlett pear, a more aromatic variety. Regarding kiwi distillates, the products obtained with the packed column have been better appreciated by consumers, featuring aromatic profiles with more concentration of positive aromas, and minor negative aromas. With respect to grape pomace distillates, the trend has been similar to fruit distillates. Finally, it is worth to remark the greater yield obtained in recovered ethanol, thus allowing an increased productivity by means of packed column distillation.

Palabras clave

destil•lats; columna de rebliment; brisa; anàlisi sensorial; destilados; columna de relleno; orujo; distillates; packed column; pomace

Materias

62 - Ingeniería. Tecnología; 663/664 - Alimentos y nutrición. Enología. Aceites. Grasas

Documentos

Thesis Yanine Arrieta.pdf

2.516Mb

Portada TDX.pdf

20.57Kb

 

Derechos

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)