Reinforcement learning of visual descriptors for object recognition

Author

Piñol Naranjo, Mónica

Director

Toledo Morales, Ricardo

Codirector

Sappa, Angel Domingo

Date of defense

2014-07-04

ISBN

9788449045325

Legal Deposit

B-25878-2014

Pages

109 p.



Department/Institute

Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciències de la Computació

Abstract

El sistema visual humà és capaç de reconéixe l'objecte que hi ha en una imatge encara que l'objecte estigui parcialment oclòs, des de diferents punts de vista, en diferents colors i amb independència de la distància a la que es troba l'objecte de la càmera. Per poder realitzar això, l'ull obté l'imatge i extreu unes caracterítiques que són enviades al cervell i és allà on es classifica l'objecte per poder identificar-lo. En el reconeixement d'objectes, la visió per computador intenta imitar el sistema humà. Així, s'utilitza un algoritme per detectar característiques representatives de l'escena (detector), un altre algoritme per descriure les característiques extretes (descriptor) i finalment la informació es enviada a un tercer algoritme per fer la classificació (aprenentatge). Escollir aquests algoritmes és molt complicat i tant mateix una àrea d'investigació molt activa. En aquesta tesis ens hem enfocat en la selecció/aprenentatge del millor descriptor per a cada imatge. A l'actualitat hi ha molts descriptors a l'estat de l'art però no sabem quin es el millor, ja que no depèn sols d'ell mateix sinó també depen de les característiques de les imatges (base de dades) i dels algoritmes de classificació. Nosaltres proposem un marc de treball basat en l'aprenentatge per reforç i la bossa de característiques per poder escollir el millor descriptor per a cada imatge. El sistema permet analitzar el comportament de diferents classiicadors i conjunts de descriptors. A més el sistema que proposem per a la millora del reconeixement/classificació pot ser utilizat en altres àmbits de la visió per computador, com per exemple el video retrieval


The human visual system is able to recognize the object in an image even if the object is partially occluded, from various points of view, in different colors, or with independence of the distance to the object. To do this, the eye obtains an image and extracts features that are sent to the brain, and then, in the brain the object is recognized. In computer vision, the object recognition branch tries to learns from the human visual system behaviour to achieve its goal. Hence, an algorithm is used to identify representative features of the scene (detection), then another algorithm is used to describe these points (descriptor) and finally the extracted information is used for classifying the object in the scene. The selection of this set of algorithms is a very complicated task and thus, a very active research field. In this thesis we are focused on the selection/learning of the best descriptor for a given image. In the state of the art there are several descriptors but we do not know how to choose the best descriptor because depends on scenes that we will use (dataset) and the algorithm chosen to do the classification. We propose a framework based on reinforcement learning and bag of features to choose the best descriptor according to the given image. The system can analyse the behaviour of different learning algorithms and descriptor sets. Further- more the proposed framework for improving the classification/recognition ratio can be used with minor changes in other computer vision fields, such as video retrieval.

Keywords

Object recognition; Descriptors; Reinforcement learning

Subjects

68 - Industries, crafts and trades for finished or assembled articles

Knowledge Area

Tecnologies

Documents

mpn1de1.pdf

1.627Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)