Análisis del comportamiento táctico ofensivo en alto rendimiento en balonmano

Author

Lozano Jarque, Demetrio

Director

Camerino Foguet, Oleguer

Date of defense

2014-07-11

Legal Deposit

L.1691-2014

Pages

358 p.



Department/Institute

Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (Lleida)

Abstract

L'objectiu d'aquest estudi és analitzar el comportament tàctic ofensiu en l’alt rendiment d´handbol i la seva relació amb els diferents factors del rendiment en els contextos sistèmic-ecològic-competitius. Per a la seva anàlisi s'ha utilitzat la metodologia observacional, creant un instrument d'observació ad hoc (SOCTO) i un instrument de registre construït en el software LINCE, que ens ha permès l'observació i el registre de 10 criteris i 48 categories identificades com factors de rendiment rellevants en handbol. Es van analitzar els partits més importants de les competicions internacionals sènior masculines d'handbol, en un total de 38 enfrontaments de les fases finals del Campionat d'Europa, Campionat del Món i Jocs Olímpics disputats entre gener del 2011 i agost del 2012, registrant un total de 2134 possessions de pilota, definides com unitats d'observació, compostes per 3245 seqüències de comportaments tàctics ofensives. El tractament de les dades es va realitzar mitjançant el paradigma de Mixed Methods, combinant l'anàlisi estadístic descriptiu i anàlisi de T-patterns, realitzant diferents proves estadístiques de distribució percentual, chi-cuadrado y residuos ajustados con el software SPPS y Theme 6. Les conclusions evidencien les relacions entre els diferents factors de rendiment , posant de manifest l'elevada complexitat del sistema i els principis d'autoorganització no lineal de la dinàmica de joc , destacant la importància dels mitjans tàctics bàsics , com un recurs necessari per complementar la contínua utilització de mitjans tàctics complexos en alt rendiment en handbol.


El objetivo de este estudio es analizar el comportamiento táctico ofensivo en alto rendimiento en balonmano y su relación con los diferentes factores de rendimiento en contextos sistémico-ecológico-competitivos. Se ha utilizado la metodología observacional, creando un instrumento de observación ad hoc (SOCTO) y un instrumento de registro construido en el software LINCE, que permite la observación y el registro de 10 criterios y 48 categorías identificados como factores de rendimiento. Se analizaron 38 enfrentamientos de las fases finales del Campeonato de Europa, Campeonato del Mundo y Juegos Olímpicos disputados entre enero del 2011 y agosto del 2012, registrando un total de 2134 posesiones de balón, definidas como unidades de observación, compuestas por 3245 comportamientos tácticos ofensivos registrados secuencialmente. El tratamiento de los datos se realizó el paradigma de Mixed methods, combinando el análisis descriptivos y análisis de T-patterns, realizando diferentes pruebas estadísticas de distribución porcentual, chi-cuadrado y residuos ajustados con el software SPPS y Theme 6. Las conclusiones evidencian las relaciones entre los diferentes factores de rendimiento, poniendo de manifiesto la elevada complejidad del sistema y los principios de auto-organización no lineal de la dinámica de juego, destacando la importancia de los medios tácticos básicos, como un recurso necesario para complementar la continua utilización de medios tácticos complejos en alto rendimiento en balonmano.


The aims of this study are to analyze the offensive tactical behavior in high performance in handball and its relation with the different performance factors in systemic-ecological-competitive contexts. For its analysis has been used the observational methodology, creating an observation instrument ad hoc (SOCTO) and an instrument of record constructed in the software LINCE, which allows the observation and the record of 10 criteria and 48 categories identified like excellent performance factors. There analyzed the most important parties of the international competitions senior masculine of handball, in a whole of 38 clashes of the final phases of the Championship of Europe, Championship of the World and Olympic Games disputed between January, 2011 and August, 2012, registering a whole of 2134 possessions of ball, defined as units of observation, composed by 3245 offensive tactical behavior sequences. The treatment of the information was realized by the Mixed methods paradigm, combining the analysis descriptive and analysis of T-patterns, realizing different statistical tests of percentage distribution, chi-square and residues fitted with the software SPPS and Theme 6. The conclusions demonstrate the relations between the different performance factors, revealing the high complexity of the system and the beginning of not linear auto-organization of the dynamics of game, emphasizing the importance of the basic tactical means, like a necessary resource to complement the continuous use of complex tactical means in high performance in handball.

Keywords

Comportament tàctic ofensiu; Handbol; Contextos sistèmic-ecològic-competitius; Comportamiento táctico ofensivo; Balonmano; Modelo sistémico-ecológico-competitivo; Offensive tactical behavior; Handball; Systemic-ecological-competitive contexts

Subjects

79 - Recreation. Entertainment. Games. Sport

Knowledge Area

Educació física i deportiva

Documents

Tdlj1de1.pdf

8.818Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.