Las campañas de crowdfunding. Su eficacia en proyectos lucrativos y causas sociales.

Author

Mata Monforte, Judit

Director

Masip, Pere

Codirector

Rom, Josep, 1963-

Date of defense

2014-10-01

Legal Deposit

B 22696-2014

Pages

276 p.



Department/Institute

Universitat Ramon Llull. Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna

Abstract

El propósito de esta tesis es conocer la eficacia que actualmente tienen las campañas de crowdfunding, tanto en proyectos lucrativos como en causas sociales en el Estado español. El término inglés crowdfunding, que se traduce como “financiación colectiva” o “micromecenazgo”, hace referencia a una forma de financiación colectiva de proyectos cuyo objetivo no solo es el de recaudar fondos, sino también el de crear comunidades, difundir nuevas ideas o incluso testar nuevos productos gracias a la colaboración de un colectivo que se mueve por intereses comunes. La comunicación con la crowd es una pieza clave para dar visibilidad, difundir e interactuar con un colectivo que se identifica con el proyecto y participa en él aportando opiniones, colaboraciones o financiación. Esta tesis se estructura en dos partes principales. La primera define, desde una perspectiva teórica, el crowdfunding, el Tercer Sector y el papel que el crowdfunding tiene en él, tanto en el ámbito nacional como en el internacional. En la segunda parte de la tesis se presentan las aportaciones que son de elaboración propia. En el marco teórico el crowdfunding se enmarca como una herramienta para comunicar y financiar proyectos; de este modo, se analizan aspectos tales como su definición, origen, distintas tipologías y modalidades, cifras más representativas del sector en el ámbito internacional y nacional, y el marco legal que se le aplica. A continuación se describe la situación actual del Tercer Sector con el objetivo de conocer cuáles son sus necesidades y limitaciones, tanto en lo referente a la comunicación como a la financiación. Asimismo, se describe la situación actual del crowdfunding en el Tercer Sector en el ámbito internacional y nacional y las plataformas que hospedan campañas no lucrativas. Finalmente se presentan las aportaciones de esta tesis: un censo de plataformas registradas en el Estado español a junio de 2013, un decálogo de las claves del éxito de una campaña de crowdfunding y un estudio del índice de eficacia de las campañas con y sin ánimo de lucro. Se concluye que los proyectos lucrativos y las causas sociales parten de las mismas probabilidades de éxito y que no existe una fórmula única que asegure el éxito de una campaña.


El propòsit d’aquesta tesis és conèixer l’eficàcia que actualment tenen les campanyes de crowdfunding, tant en projectes lucratius com en causes socials a l’Estat espanyol. El terme anglès crowdfunding, el qual es pot traduir com “finançament col•lectiu” o “micromecenatge”, fa referència a una forma de finançament col•lectiu de projectes que té per objectiu, no només la captació de fons, sinó també la creació de comunitats, la difusió de noves idees i fins i tot la possibilitat de testar nous productes gràcies a la col•laboració d’un col•lectiu que es mou per interessos comuns. La comunicació amb la crowd és una peça clau per donar visibilitat, difondre i interactuar amb un col•lectiu que s'identifica amb el projecte i que hi participa aportant opinions, col•laboracions o finançament. Aquesta tesi s'estructura en dues parts principals. La primera defineix, des d'una perspectiva teòrica, el crowdfunding, el Tercer Sector i el paper que el crowdfunding té en ell, tant en l'àmbit nacional com en l'internacional. A la segona part de la tesi es presenten les aportacions que són d'elaboració pròpia. En el marc teòric el crowdfunding s'emmarca com una eina per comunicar i finançar projectes; d'aquesta manera, s'analitzen aspectes tals com la seva definició, origen, diferents tipologies i modalitats, xifres més representatives del sector en l'àmbit internacional i nacional, i el marc legal que se li aplica. A continuació es descriu la situació actual del Tercer Sector amb l'objectiu de conèixer quines són les seves necessitats i limitacions, tant pel que fa a la comunicació com al finançament. Així mateix es descriu la situació actual del crowdfunding al Tercer Sector en l'àmbit internacional i nacional i les plataformes que allotgen campanyes no lucratives. Finalment es presenten les aportacions d'aquesta tesi: un cens de plataformes registrades a l'Estat espanyol a juny de 2013, un decàleg de les claus de l'èxit d'una campanya de crowdfunding i un estudi de l'índex d'eficàcia de les campanyes amb i sense ànim de lucre. Es conclou que els projectes lucratius i les causes socials parteixen de les mateixes probabilitats d'èxit i que no existeix una fórmula única que asseguri l'èxit d'una campanya.


The general purpose of this doctoral thesis is to determine the effectiveness that crowdfunding campaigns currently have, both in lucrative projects and social causes in the Spanish State. The English term crowdfunding refers to a form of collective financing of projects aimed not only to fundraising but also to create communities, spread new ideas or even test products thanks to the collaboration of a group that moves through common interests. The communication to the crowd is a key factor to reach, spread and interact with the group which is identified with the project and participates providing opinions, collaborations or funding. This thesis is divided into two main parts; first defines, from a theoretical perspective, crowdfunding, the third sector and the role that crowdfunding has in it, both nationally and internationally. The second part of the thesis presents the contributions that are personal compilations. In the theoretical framework crowdfunding is presented as a tool to communicate and fund projects; thus aspects such as its definition, origin, different types and models, most representative figures of the sector in the international and national levels, and the legal framework that applies are analyzed. Subsequently the current situation of the third sector is described in order to know what your needs and limitations are, both in terms of communication and finance; also the current state of crowdfunding in the third sector is described in the international and national levels and platforms that host non-profit campaigns. Finally, the contributions of this thesis are presented and are as follow: a census of platforms registered in the Spanish State as to June 2013, a decalogue of the keys to a successful crowdfunding campaign and a study of the effectiveness in lucrative projects and social causes. We conclude that social causes and lucrative projects stem from the same probability of success and that there is no single formula that ensures the success of a campaign.

Keywords

Crowdfunding; Microfundraising; Micromecenatge; Micromecenazgo; Finançament col·lectiu; Financiación colectiva; Microfinançament popular; Microfinanciación popular

Subjects

339 - Trade. Commerce. International economic relations. World economy

Knowledge Area

Ciències Socials i Jurídiques

Documents

Tesis Judith Mata_part 1.pdf

6.758Mb

Tesis Judith Mata_part 2.pdf

9.649Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)