Poliploïdia, filogènia i biogeografia en "Centaurea" L. Secció "Acrocentron" ("Cass".) DC

Author

Font Garcia, Mònica

Director

Garcia i Jacas, Núria

Susanna de la Serna, Alfonso

Tutor

Martín Villodre, Juan

Date of defense

2008-04-11

ISBN

9788469151747

Legal Deposit

B.38981-2008



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Productes Naturals, Biologia Vegetal i Edafologia

Abstract

El grup <i>Acrocentron</i> s'ha anat classificant i estructurant de diferents maneres al llarg dels anys, però segons l'última definició del grup estaria format per <i>Centaurea</i> sect. <i>Acrocentron</i>, a més de dues seccions molt petites, <i>Centaurea</i> sect. <i>Chamaecyanus</i> i <i>Centaurea</i> sect. <i>Stephanochilus</i>. Aquest grup es caracteritza cariològicament per ser un grup amb un elevat número d'espècies poliploides.<br/>En aquest treball hem intentat establir l'origen de dues sèries poliploides dins d' <i>Acrocentron</i> , examinar els límits del grup i aclarir els centres de radiació i dispersió d' <i>Acrocentron</i> a partir de l'origen geogràfic del grup.<br/>Hem comprovat que el fenomen de la poliploïdia està condicionat per l'intens flux genètic existent entre les espècies ibèriques i les nord-africanes.<br/>Els estudis filogenètics i biogeogràfics assenyalen que el grup <i>Acrocentron</i> queda reduït a dues seccions (<i>Centaurea</i> sect. <i>Chamaecyanus</i> adoptaria el rang de subsecció dins de la sect. <i>Acrocentron</i>), de tota manera no és possible fer una bona classificació subseccional degut als alts nivells d'hibridació i d'introgressió.<br/>Hem establert el lloc d'origen del grup <i>Acrocentron</i> i s'ha reconstruït la seva expansió des de l'Est de la mediterrània, en concret a la zona d'Anatòlia, cap a la resta de centres d'especiació. L'expansió més antiga, que finalitzà al pliocè, va portar a la sect. <i>Acrocentron</i> cap al sud d'Itàlia, Sicília, Àfrica del Nord i la Península Ibèrica. L'altra radiació, molt posterior (durant les glaciacions del neogen), va estendre <i>Acrocentron</i> des del nord dels Balcans cap al nord de la península Ibèrica i fins a Àsia Central, en una distribució contínua eurasiàtica.


During the years, the group Acrocentron has been classified and structured in different ways, but according to its last definition, Centaurea sect. Acrocentron and two smaller sections, Centaurea sect. Chamaecyanus and Centaurea sect. Stephanochilus, are part of the group. It is cariollogically characterised by being a group with many polyploid species. <br/><br/>Setting up the origin of two polyploid series in Acrocentron is the first aim of this paper. The polyploid phenomenon is conditioned by the intense genetic flow between the Iberian and North-African species. <br/><br/>On the basis of phylogenetic and biogeographic studies, the group Acrocentron is reduced to two sections. However, due to the high levels of hybridation and introgression, subsectional classification is impossible to achieve. <br/><br/>The origin of the Acrocentron group has been established and its expansion has been reconstructed in a path from the east of the Mediterranean to the North of Africa and the Iberian Peninsula.

Keywords

Pal·linologia; Paisatge vegetal; Plantes medicinals

Subjects

58 - Botany

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

MFG_TESI.pdf

1.278Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)