Gestió dels recursos animals i l'alimentació d'origen càrnic a la costa central de Catalunya durant la protohistòria (segles VII-IIaC), La

Author

Valenzuela Lamas, Sílvia

Director

Nadal Lorenzo, Jordi

Sanmartí, Joan (Sanmartí i Grego)

Date of defense

2008-05-14

ISBN

9788469155127

Legal Deposit

B.42792-2008



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Prehistòria, Història Antiga i Arqueologia

Abstract

Aquest treball analitza les restes de mamífer (macro i micromamífer) recuperades a tres jaciments de l'edat del ferro (segles VII-IIaC) a Catalunya, i compara els resultats amb els d'altres jaciments sincrònics catalans. La investigació segueix els plantejaments del materialisme cultural per abordar la problemàtica de la fauna com a indicador d'evolució social. A nivell arqueozoològic, hem dut a terme un extens treball tafonòmic i estadístic per determinar la fiabilitat de la mostra a cadascun dels jaciments estudiats. Així mateix, hem desenvolupat un mètode per l'establiment de les corbes d'edat de mort a partir de totes les restes determinades utilitzant estadística bayesiana. <br/><br/>Els resultats obtinguts han permès observar canvis significatius en l'alimentació i la gestió ramadera de les poblacions ibèriques de la costa central de Catalunya entre els segles VII i II aC en funció de la seva complexitat social. Així mateix, l'estudi posa de manifest la importància de les anàlisis bioarqueològiques per comprendre els canvis econòmics i socials en arqueologia.<br/><br/>ANNEXOS: patologies, biometria.


The present work analyses the mammal remains (large and small mammals) recovered from three Iron Age sites (7th-2nd centuries BC) of Catalonia (Spain), and compares the results with other synchronical sites of the same region. The research follows the cultural materialism ideas to study the viability of the use of zooarchaeological remains as indicators of social evolution. An accurate taphonomical and statistical analysis has been developed in order to assess the fiability level of each sample. Moreover, we have created a method to infer mortality courbes from the whole of identified specimens using Bayesian statistics.<br/><br/>Our results show that there were significant changes in nourishment and flock management related to the social complexity level in the observed region and period. Furthermore, the study gives evidence of the need of bioarchaeological studies to understand the economical and social changes in past societies.<br/><br/>KEY WORDS: Archaeology, mammals, nourishment, economy, social evolution, flock management.

Keywords

Gestió ramadera; Evolució social; Economia; Alimentació; Mamífers; Arqueologia

Subjects

90 - Archaeology. Prehistory

Knowledge Area

Ciències Humanes i Socials

Documents

SVA_TESI.pdf

5.185Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)