Factors patogènics convergents en taupaties

Author

Santpere Baró, Gabriel

Director

Ferrer, Isidro (Ferrer Abizanda)

Puig Martorell, Berta

Date of defense

2009-10-27

ISBN

9788469318492

Legal Deposit

B.21801-2010



Department/Institute

Universitat de Barcelona. Departament de Patologia i Terapèutica Experimental

Abstract

En aquesta tesi es presenten un seguit de treballs on s'estudien aspectes patogènics de diferents taupaties tals com l'estrès oxidatiu, la fosforil·lació de la proteína tau, la malfunció de la degradació proteosomal, l'acúmul de factors de transcripció en les inclusions pròpies d'aquestes malalties i el truncatge i degradació de proteïnes.<br/><br/>L'objectiu general de la tesi has estat el d'esbrinar els components proteics que, a més de la proteína tau, es troben segrestats en les inclusions de tau en les diferents taupaties. Les diferents taupaties estudiades han estat la malaltia d'Alzheimer, la paràlisi supranuclear progressiva, la malaltia de Pick i la malaltia dels grans argiròfils.<br/><br/>La tesi mostra com la majoria de procesos neurodegenratius estudiats són compartits per totes aquestes malalties.


<I>The aim of this thesis has been focused on the study of the common factors that may lead to neuronal degeneration in a bunch of the most frequent tauopathies. We studied oxidative stress, tau phosphorylation and truncation, glia activation, and protein trapping inside tau inclusions.<br/><br/>We have seen that most of the neurodegenerative factors studied are quite similar among tauopathies, suggesting a common pathogenic process. </I>

Keywords

Malalties neurodegeneratives; Malaltia d'Alzheimer; Estrès oxidatiu; Taupaties

Subjects

616 - Pathology. Clinical medicine

Knowledge Area

Ciències de la Salut

Documents

GSB_TESI.pdf

8.419Mb

 

Rights

ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.

This item appears in the following Collection(s)